Tratamentul inovator al lunii: Computerul tomograf cu fascicul conic în implantologie

Introducerea tomografiei cu fascicul conic (CBCT) în domeniul stomatologiei a deschis orizonturi noi pentru utilizarea imagisticii tridimensionale (3D) ca instrument de diagnosticare şi planificare a tratamentului pentru specialiştii diferitelor ramuri ale medicinei dentare precum ortodonţia, parodontologia, implantologia, şi chirurgia orală maxilo-facială.
  • Publicat:
Tratamentul inovator al lunii: Computerul tomograf cu fascicul conic în implantologie

Introducerea tomografiei cu fascicul conic (CBCT) în domeniul stomatologiei a deschis orizonturi noi pentru utilizarea imagisticii tridimensionale (3D) ca instrument de diagnosticare şi planificare a tratamentului pentru specialiştii diferitelor ramuri ale medicinei dentare precum  ortodonţia, parodontologia, implantologia, şi chirurgia orală maxilo-facială.

Imagistica tridimensionala creată de CBCT permite o mai bună diagnosticare, planificare a tratamentului şi monitorizare, precum şi o analiză mai bună a rezultatelor decât era posibil în cazul imaginilor convenţionale bidimensionale (radiografiilor).
Mulţumită acestei noi tehnologii imagistice revoluţionare, împreună cu înţelegerea mai bună a proceselor biologice ale creşterii şi dezvoltării maxilo-faciale, putem acum crea şi interacţiona cu modele virtuale ale dintelui şi ale structurilor maxilarului pacienţilor care ne permit să oferim un nivel mult mai bun al tratamentului decât până acum.

În implantologie, folosirea computerului tomograf cu fascicul conic este de o importanţă crucială. Este cea mai nouă tehnologie imagistică ce generează informaţii vizuale 3D ale arcadelor dentare. Tehnologia are la bază un fascicol conic de raze X, total diferit de fascicolul liniar (în formă de evantai) utilizat de CT-urile medicale. Datorită acestui fapt, scanerul CBCT se roteşte o singură data în jurul capului pacientului pentru a capta imaginile în plan multiplu, doza de radiaţii fiind mult mai mică decât în cazul scanărilor realizate cu CT-ul convenţional.

Cu ajutorul software-ului special de imagistică, informaţiile sunt grupate într-o imagine tridimensională ale maxilarelor. Această imagine poate fi analizată în toate cele 3 planuri, ea fiind împărţită de către medic în secţiuni de la 1mm până la 10 mm grosime. Astfel, apare posibilitatea investigării amănunţite a structurilor maxilare pe bază acestor imagini 3D, ce pot fi liber manipulate pe calculator pentru a studia cu precizie incomparabilă structurile maxilare dure (oase şi dinţi), cantitatea şi calitatea (densitatea) osului, formaţiunile anatomice existente, formaţiuni patologice etc.

Totodată, pe această investigaţie putem realiza planificarea virtuală a tratamentului cu implanturi dentare, atât în ceea ce priveşte etapa chirurgicală cât şi etapa protetică. Putem insera virtual implanturile în locurile alese, anticipând cu maximă precizie lungimea, diametrul şi angulatia viitorului implant. Totodată, tot virtual putem şti care este densitatea osului din jurul viitoarelor implanturi, element foarte important pentru asigurarea unui tratament de succes pe termen lung.

Tomografia CBCT permite atât medicului implantolog cât şi proteticianului (medicului specializat în stomatologia reparatorie) să planifice predictibil tratamentul implantoprotetic, poziţionând implanturile şi viitoarele coroane virtual, în poziţie ideală, urmând ca intervenţia chirurgicală să se desfăşoare fără riscuri şi surprize neplăcute.

Deoarece investigaţiile bidimensionale (radiografie retroalveolara, radiografia panoramică) sunt uneori imprecise, măsuratorile făcute pe acestea pot fi inexacte. Aceste radiografii sunt realizate doar în scop diagnostic pentru a evalua starea danturii, anatomia maxilarelor şi pentru a stabilii un diagnostic general. Legat de doza de radiaţii, cu echivalentul a 2 radiografii panoramice obţinem o investigaţie preţioasă în format tridimensional.
 
În concluzie, avantajele pentru pacient, însă şi pentru medic sunt multiple: doză mică de radiaţii şi investigaţii cât se poate de precise! Tomografia dentară reprezintă la ora actuală ”standardul de aur” în ceea ce priveşte investigatiile radiologice în stomatologie.

 

Vezi mai multe articole despre îngrijirea şi sănătatea danturii în secţiunea Dental Health.

Citeşte şi:  Albirea dentară în cabinetul stomatologic

Inovaţie pentru frumuseţe: tehnologia computerizată, în slujba zâmbetului tău

Urmărește CSID.ro pe Google News
Periuţa de dinţi electrică
Periuţa de dinţi electrică