Tratamentul lunii: Faţetele “no-prep”

Prin aşa numitele faţete no-prep, medicul stomatolog are la dispoziţie o alternativă de tratament, care face posibilă atât rezolvarea problemelor de natură estetică, cât şi a celor de natură funcţională, dar care în acelaşi timp menajează maxim substanţa dentară (structura dinţilor).
  • Publicat:
Tratamentul lunii: Faţetele “no-prep”

Prin aşa numitele faţete no-prep, medicul stomatolog are la dispoziţie o alternativă de tratament, care face posibilă atât rezolvarea problemelor de natură estetică, cât şi a celor de natură funcţională, dar care în acelaşi timp menajează maxim substanţa dentară (structura dinţilor).

Aceste faţete reprezintă nişte structuri ceramice foarte subţiri care se lipesc adeziv de suprafaţa externă a dinţilor, modificând atât forma, culoarea, cât şi uşoarele deplasări ale dinţilor. În general, dinţii vizaţi sunt cei din faţă (frontalii).

Cu siguranţă, faţetele no-prep nu sunt indicate pentru toţi pacienţii, dar ele reprezintă  o posibilitate excelentă de a menaja maxim substanţa dentară şi reprezintă, la pacienţii care se tem de o şlefuire a dinţilor, o alternativă bună la tratamentul prin faţete.

Diferenţa faţă de faţetele dentare obişnuite o face tocmai preparaţia (şlefuirea dinţilor), care în cazul faţetelor no-prep este redusă la minimum, sau chiar nu există.

Acestea fiind nişte foiţe subţiri de ceramică, de grosime până la 0.3 mm, nu au nevoie de şlefuire, doar cel mult uneori de o uşoară schiţare a marginilor preparaţiei.

O altă indicaţie a acestor faţete ar fi închiderea spaţiilor dintre dinţii frontali, problemă rezolvată cu succes cu ajutorul lor. Mai mult decât  atât, şi ghidajele mandibulei faţă de maxilar în mişcările de masticaţie se pot reface cu ajutorul lor.

Un mare avantaj al acestor faţete şi al manoperei de aplicare este faptul că tot procesul este nedureros, tocmai datorită lipsei necesităţii de a şlefui dinţii. În general e nevoie de două până la trei şedinţe de tratament până la aplicarea acestora.

Datorită acestor avantaje, cât şi faptului că prin aplicarea acestor faţete, se ajunge la un nivel maxim de estetică, se poate modifica zâmbetul, iar aspectul general al pacientului poate fi mult îmbunătăţit, aceste faţete au fost acceptate de majoritatea vedetelor de televiziune şi nu numai, de unde a aparut noţiunea de “zâmbet de Hollywood”. Mai mult, aceste faţete au apărut pentru prima dată în Statele Unite ale Americii, acum putând fi întâlnite în majoritatea zonelor de pe glob. Ele sunt garantate ani buni însa există câteva condiţii speciale pentru păstrarea acestei garanţii.

Pacienţii purtători de faţete trebuie să aibe o igienă impecabilă şi să vină la controale periodice la medicul dentist, cel puţin o dată la 6 luni. În acea şedinţă se face o igienizare completă alături de o verificare amănunţită a structurilor dentare acoperite de faţete (adaptarea faţetelor, evetualele modificări apărute etc).

Trebuie ştiut însă că aplicarea de faţete dentare este o soluţie de tratament şi are unele indicaţii clare, de aceea decizia de aplicare a acestora este luată de pacient împreună cu medicul dentist pentru ca în final să se ajungă la cea mai bună variantă pentru o estetică maximă.

 

Vezi mai multe articole despre îngrijirea şi sănătatea danturii în secţiunea Dental Health.

Citeşte şi: Cum apar coloraţiile dentare şi cum pot fi combătute

Prevenţia dentară sau cum poţi avea dinţi frumoşi şi sănătoşi fără prea mult efort!

Baza îngrijirii dinţilor: protecţia anticarie

Urmărește CSID.ro pe Google News