Tratamentul lunii: Restaurările dentare estetice cu ajutorul implanturilor dentare

Implanturile dentare reprezintă, în zilele noastre, una dintre cele mai bune variante de tratament în cazul lipsei sau pierderii unuia sau mai multor dinţi.
  • Publicat:
Tratamentul lunii: Restaurările dentare estetice cu ajutorul implanturilor dentare

Implanturile dentare reprezintă, în zilele noastre, una dintre cele mai bune variante de tratament în cazul lipsei sau pierderii unuia sau mai multor dinţi.

Acesta are mai multe componente: o componentă care se stabilizează în interiorul osului maxilar, realizată din titan (este cel mai bioinert material) şi o componentă externă, denumită bont protetic, peste care se aplică coroana dentară. Se poate folosi, la fel ca şi pe dinţii naturali, întreaga gamă de coroane dentare existente: pe suport metalic, pe suport de zirconiu, coroane provizorii din acrilat etc.

Aplicarea acestor implante dentare presupune o consultaţie prealabilă în care se analizează foarte bine starea de sănătate a pacientului la modul general, cât şi situaţia cavităţii bucale prin metode diferite, de la radiografii mici, până la analiza tridimensională a osului unde urmează a fi inserat implantul cu ajutorul computerului tomograf. Inserarea propriu-zisă se realizează în cadrul altei şedinţe printr-o mini-operaţie chirurgicală, fază în care se descoperă gingia la nivelul respectiv şi se forează minimal osul.

Se aplică implantul şi se aşteaptă o perioadă de 3 până la 6 luni pentru o vindecare şi o integrare cât mai bună a implantului.
După această perioadă se aplică şi coroana dentară, care se va alege de către pacient împreună cu medicul dentist, pentru a se realiza o integrare şi o estetică a acesteia cât mai bună, alături de dinţii restanţi.

În cazurile în care lipsesc mulţi dinţi, sau se doreşte o modificare a zâmbetului şi a aspectului facial, implanturile dentare reprezintă de asemenea soluţia de elecţie. Datorită tomografiei computerizate, putem observa în profunzime osul maxilar şi trage unele concluzii referitoare la aplicarea ulterioară a implantelor şi respectiv poziţia viitoarelor coroane dentare care vor da un nou zambet estetic.

Există softuri specializate prin care se poate simula poziţia viitoarelor implante, cât şi a dinţilor, astfel putându-se arăta pacientului cum va arăta la finalul tratamentului, ceea ce reprezintă un mare avantaj în comunicarea dintre medic şi pacient.

La fel ca şi alte soluţii de tratament, există niste condiţii pentru ca implantele să îşi menţină garanţia lor de zeci de ani. În primul rand, igiena trebuie să fie impecabilă, controalele trebuiesc făcute la intervale de 4, până la 6 luni, iar pacienţii fumători trebuie să reducă drastic numărul ţigărilor.

În cazul situaţiilor în care terenul nu este favorabil, iar pacientul nu dispune de os suficient pentru o stabilitate a implantului, se poate recurge la manopere chirurgicale complexe, de adiţii de os sau aplicare de grefe osoase (se preia os din altă zonă a pacientului şi se aplică acolo unde lipseşte).

La fel, se aşteaptă o perioadă de vindecare, după care se aplică implantele în osul nou format.

Ca şi concluzie, indicaţiile implaturilor sunt foarte intâlnite astăzi, aproape orice caz de lipsă a dinţilor putând fi rezolvat cu ajutorul lor, astfel că, împreună cu medicul dentist, pacientul să ajungă la zâmbetul pe care şi l-a dorit dintotdeauna. De aceea, implaturile sunt considerate un pion de bază în realizarea esteticii maxime în cadrul stomatologiei de astăzi.

 

Vezi mai multe articole despre îngrijirea şi sănătatea danturii în secţiunea Dental Health.

Citeşte şi: Sensibilitatea dentară – cum o prevenim?

Cum prevenim şi tratăm gingivita?

Situaţii care necesită o igienă bucală specială

Urmărește CSID.ro pe Google News