Un zâmbet frumos cu faţetele ceramice

În societatea actuală, succesul socio-profesional este râvnit de majoritatea indivizilor. Un zâmbet sănătos şi mai ales frumos, poate garanta de multe ori acest succes. Dantura frumoasă oferă semenilor un zâmbet agreabil, făcându-ne mult mai încrezători în propria persoană, siguri pe noi şi nu în ultimul rând, mult mai îndrăzneţi.
  • Publicat:
Un zâmbet frumos cu faţetele ceramice

În societatea actuală, succesul socio-profesional este râvnit de majoritatea indivizilor. Un zâmbet sănătos şi mai ales frumos, poate garanta de multe ori acest succes. Dantura frumoasă oferă semenilor un zâmbet agreabil, făcându-ne mult mai încrezători în propria persoană, siguri pe noi şi nu în ultimul rând, mult mai îndrăzneţi.

Fie că ne căutăm un job, fie că ne implicăm în relaţii sentimentale, şansele de reuşită sunt mult mai mari la persoanele cu o dantură perfectă.

Faţetele ceramice sunt „învelişuri” subţiri din portelan care se aplică pe suprafaţa vizibilă a dinţilor frontali, în special la cei superiori, restaurându-le armonios fizionomia.

Se confecţionează unicat, în forma, culoarea şi poziţia dorită şi corectează estetic dintele sau dinţii deterioraţi, fie că este vorba carii şi fracturi, de diastemă (strungăreaţă) sau ciobituri, deformări sau coloraţii persistente, dinţi înghesuiţi sau abrazaţi.

Deoarece confecţionarea lor implică artă şi ştiinţă şi necesită experienţă îndelungată, respectiv tehnologie deosebită, tratamentul de faţetare este considerat „vârful de lance” în rândul procedurilor de cosmetică dentară.

Este printre puţinele modalităţi de a obţine rapid „zâmbetul de vis”, fiind un tratament foarte solicitat de starurile de la Hollywood sau cele din show-biz. Investim

Fiind foarte subţiri, dintele este şlefuit foarte puţin, manopera considerându-se minimal invazivă. Se confecţionează cu multă migală, manual, de către tehnicianul dentar sau modern şi rapid, cu ajutorul tehnologiei cad/cam. Indiferent de metoda de realizare, medicul pregăteşte dinţii în cabinet, şlefuind o cantitate minimă de substanţă dentară (0,5-0,7mm), comparativ cu o coroană, când dintele necesită slefuiri de peste 1,5 mm pe toate feţele sale.

Procedura de şlefuire se face sub anestezie locală şi medicul lucrează la un dinte, la câţiva dinţi sau la tot grupul frontal în cazul refacerii totale a zâmbetului .

O etapă foarte importantă, înaintea începerii tratamentului, este cea de înregistrare a culorii. Culoarea finală este aleasă de către pacinet împreună cu specialistul în estetică dentară şi la sfatul acestuia.

Culoarea viitoarelor faţete din porţelan va fi aleasă în funcţie de culoarea tenului, a ochilor şi părului, astfel încât după reabilitarea lor, dinţii faţetaţi să pară naturali, iar aspectul general încântător.

Dinţii foarte albi nu înseamnă întotdeauna dinţi foarte frumoşi! Oricum, culoarea viitoarelor faţete trebuie să fie corelată şi cu ceilalţi dinţi din cavitatea orală.

Avantajele faţetelor:

Rapid

Reprezintă tratamentul ideal în cazul dinţilor cu probleme (cariaţi, fisuraţi, ciobiţi, sparţi), pătaţi (pete generate de tratamente inadecvate cu tetraciclina sau fluor, coloraţii persistente de nicotină şi cafea) sau deformaţi (formă şi dimensiuni inadecvate, dinţi strâmbi sau rotaţi).

În general, oamenii doresc dinţi drepţi şi albi repede, fără să treacă prin stresul purtării îndelungate a unui aparat dentar.

De aceea, graţie tehnologiei cad/cam, cu ajutorul faţetelor şi coroanelor din ceramică sau zirconiu, putem obţine o dantură corect aliniată, luminoasă şi frumoasă, într-un timp scurt.

Estetic

Pacienţii pot arăta cu 10 ani mai tineri. Cu ajutorul faţetelor din porţelan putem corecta forma dinţilor (înguşti, sparţi, cu spaţii între ei), mărimea (scurţi, prea lungi, inegali), culoarea (coloraţi sau pătaăi) şi alinierea (strâmbi şi încălecaţi) dinţilor. Textura şi transluciditatea sunt similare cu cea a dinţilor naturali.

Minimal invaziv şi biotolerat

Realizarea faţetelor dentare implică şlefuiri minore ale smalţului dinţilor, păstrând totodată dintele viu. Scopul final al faţetelor dentare este acela de a obţine restaurări perfect integrate fizionomic, în armonie cu faţa şi gingiile, păstrând totodată dinţii vitali.

Datorită stabilităţii chimice foarte înalte şi a toxicităţii zero faţă de gingii, faţetele sunt perfect tolerate de tesuturile din cavitatea orală. Deoarece prezintă suprafeţe netede şi lucioase, placa bacteriană aderă cu greu pe faţetele dentare, reducând riscul de inflamare a gingiilor. Neavând structură metalică, la limita dintre dinte şi faţetă nu vor apărea umbre negre, inestetice.

Foarte important, gingia este perfect menajată în timpul şlefuirii deoarece limita lucrării va fi plasată exact la limita gingiei şi nu sub aceasta.

Stabilitate în timp

Faţetele dentare din ceramică reprezintă o soluţie de reabilitare estetică a zâmbetului cu bune rezultate în timp, fiind net superioară albirii sau refacerii cu materiale compozite (bonding dentar).

Nu se poate anticipa numărul de ani în ceea ce priveşte rezistenţa în timp a acestora, însă este un tratament recomandat pentru 10-15 ani, fiind total nerealist să vă aşteptaţi ca acestea să reziste pentru totdeauna.

Durata de viata a faţetelor dentare este mare daca pacientul le intreţine corespunzător, prin igienă orală ireprosabilă la domiciliu şi prin igienizări profesionale periodice în cabinet.

De asemenea, este indicat ca acesta să poarte pe perioada somnului nişte dispozitive de protecţie numite gutiere, pentru a nu solicita cu forţe imprevizibile, în timpul somnului, aceste delicate restaurări.

Faţetele din ceramică au devenit alternativa modernă a coroanelor dentare metalo-ceramice sau a celor integral ceramice. Dezavantajul coroanelor metalo-ceramice este că metalul poate transpare prin ceramică la nivelul gingiei dându-i un aspect inestetic, iar în cazul coroanelor integral ceramice este necesar un sacrificiu mare de ţesut dentar prin şlefuiri mai profunde care de cele mai multe ori pot afecta gingia sau pulpa dintelui.

Faţetele se cimentează pe dinte cu ajutorul unor tehnici adezive de ultimă generaţie.

Faţetele sunt foarte subţiri – maxim 0,5 mm – dar de îndată ce sunt cimentate se integrează perfect cu structura dintelui şi devin extrem de durabile.

 

Vezi mai multe articole despre îngrijirea şi sănătatea danturii în secţiunea Dental Health.

Citeşte şi: Cum combatem frica de dentist la copii

Care sunt problemele frecvente de sănătate dentară la copii

Urmărește CSID.ro pe Google News