Articulaţiile reprezintă acele zone ale corpului uman prin care se unesc oasele, iar durerile articulare sunt senzaţii de disconfort, de durere şi de iritaţie şi pot apărea la oricare dintre articulaţiile corpului uman.
Mulţi oameni se plâng de dureri articulare, însă de multe ori acestea nu necesită o vizită la medicul specialist.
O cauză frecventă a durerilor articulare este artrita. Există două forme principale de artrită, ambele cauzând o serie de dureri ale articulaţiilor.
Osteoartrita. La nivel mondial peste 150 de milioane de oameni suferă de diverse forme de artrită, cea mai frecventă fiind osteoartrita. Femeile cu varste între 20 şi 50 de ani sunt cele mai expuse riscurilor de apariţie a acestei boli, în proporţie de 25%. În cazul osteoartritei, durerile de articulaţii pot apărea ca rezultat al deteriorării cartilajului care funcţionează ca pernă şi ca amortizor pentru articulaţii.
Cea de-a doua formă de artrită este poliartrita reumatoidă şi afectează peste 21 de milioane de oameni din întreaga lume, dintre care 3 milioane numai pe continentul nostru. Această afecţiune este întâlnită de două ori mai frecvent la femei, putând scurta durata de viaţă a pacienţilor cu trei până la şapte ani.
Poliartrita reumatoidă poate deforma şi slăbi în timp articulaţiile, provocând durere, inflamaţie şi acumularea de lichid în articulaţii, membrana care le căptuşeste fiind atacată de sistemul imunitar al corpului uman.
Alte cauze frecvent întâlnite pentru durerile articulare pot fi: bursita (inflamaţie a bursei, un mic sac cu fluid care căptuşeşte şi lubrifiază zona în care elementele articulare se freacă una de alta), guta (afecţiune provocată de creşterea nivelului de acid uric din sânge, acid care se cristalizează în articulaţii cauzând durere, înroşirea pielii şi senzaţie de căldură), anumite boli infecţioase (cum ar fi oreionul, gripa, hepatita), condromalacia de rotulă (distrugera cartilajului rotulei), accidentările (mai ales în timpul exerciţiilor fizice), tendinita (inflamaţie a tendonului), infecţia osului, suprasolicitarea, cancerul, fibromialgia (boala cronică ale cărei cauze sunt necunoscute şi care provoacă senzaţii de arsură şi durere în articulaţii), osteoporoza, bolile autoimune (lupusul,psoriasis), rahitismul.
O altă cauză posibilă a durerilor articulare poate fi… vremea. Multi pacienţi acuză dureri articulare apărute odata cu schimbarea condiţiilor meteorologice (temperatură, presiune, zonă climatică).
Ambele forme de artrită menţionate mai sus sunt considerate afecţiuni cronice. Nu se poate face nimic pentru eliminarea completă a durerilor articulare asociate artritei sau pentru împiedicarea acestor dureri să revină. Totuşi, există câteva modalităţi de ameliorare a durerilor, cum ar fi:
Dacă durerile articulare nu sunt cauzate de artrită, pacientul poate încerca una dintre următoarele măsuri generale de ameliorare a durerii:
Există situaţii de dureri articulare când este necesar să apelăm la sfatul avizat al unui medic. Programaţi-vă la o consultaţie de specialitate dacă:
– nu cunoşteţi motivul exact al durerilor articulare şi experimentaţi şi alte simptome inexplicabile,
– zona din jurul articulaţiei este umflată, roşie, sensibilă sau are o temperatură mai ridicată comparativ cu restul corpului,
– durerea persistă de mai mult de trei zile,
– dacă aveţi febră însaă nu prezentaţi şi alte simptome de gripă.
Mergeţi la camera de urgenţă dacă:
– durerea articulară este cauzată de o accidentare serioasă,
– articulaţia pare deformată,
– umflătura a apărut brusc,
– articulaţia este complet imobilă,
– durerea este puternică.
Când nu trebuie să ignorăm durerea de articulaţii severă, persistentă sau nou apărută
Durerile articulare apar adesea ca rezultat al deteriorării naturale. Totuşi, poate reprezenta un simptom al unei infecţii sau al unei artrite reumatoide. Prezentaţi-vă la medic la primul semn de durere inexpliabilă a articulaţiilor, mai ales dacă aceasta nu trece de la sine în câteva zile. Diagnosticul pus la timp permite efectuarea unor tratamente eficiente ale cauzelor problemelor.