Durerile de gât: să învățăm să le combatem corect!

  • Publicat:
Durerile de gât: să învățăm să le combatem corect!

Durerile de gât sunt acele dureri sau iritații ale gâtului care se agravează adesea atunci când înghițiți. Infecțiile care cauzează acest tip de durere pot avea și alte simptome: febră, tuse, strănut, dureri musculare, dureri de cap, nas înfundat sau rinoree.

Durerile de gât: cauze

Virusurile care produc răceala sau gripa sunt, în principiu, de vină pentru iritația sau durerea în gât. Mai rar, și infecțiile bacteriene pot provoca dureri în gât.

Infecțiile virale care pot cauza durerile în gât sunt: răceala, gripa, mononucleoza, rujeola și varicela.

Mai multe tipuri de infecții bacteriene pot cauza durerea în gât, cea mai comună fiind cea cu streptococ.

Alte cauze pot fi:

  • Uscăciunea. Aerul uscat din interior vă poate face să vă simțiți gâtul uscat și iritat. Respirația orală – adesea din cauza congestiei nazale cronice – poate provoca, de asemenea, o durere în gât.
  • Alergiile. Alergiile la mucegaiuri, praf și polen pot provoca dureri în gât.
  • Iritanții. Poluarea aerului, dar și poluarea interioară, cum ar fi fumul de tutun sau anumite substanțe chimice, pot provoca dureri cronice de gât. De asemenea, mestecatul tutunului, consumul de alcool și consumul de alimente picante pot irita gâtul.
  • Contracția mușchilor. Puteți contracta mușchii gâtului strigând, vorbind tare sau vorbind pentru perioade lungi, fără odihnă. În urma acestei contracții îndelungate, pot apărea durerile în gât.
  • Tumorile. Tumorile localizate la nivelul gâtului, limbii sau cutiei vocale (laringe) pot provoca dureri în gât. Alte semne sau simptome pot include răgușeala, dificultăți de înghițire, respirație zgomotoasă sau sânge în salivă.

În anumite situații, există factori agravanți ce provoacă durerile în gât. Fumul de țigară, iritanții chimici, alergiile, infecțiile cronice sau frecvente ale sinusurilor ori imunitatea slăbită fac parte din lista factorilor ce cresc riscul apariției dureri în gât.

Durerea în gât: cum o tratezi

Sfatul specialiștilor este să nu tratăm superficial durerea în gât doar cu miere, lămâie sau ceaiuri. Acestea doar atenuează simptomele. Astfel, este important să tratăm cu adevărat patologia cu medicamente ce au efecte antifungice, antibacteriane și anestezice.

Acestea reduc temporar numărul de bacterii din cavitatea oro-faringiană şi combat durerile faringiene, precum și inflamaţia mucoasei bucale (stomatită şi/sau gingivită).

Urmărește CSID.ro pe Google News