Exerciţiile fizice nu ar trebui să fie opţionale în viaţa nimănui, pentru că ele sunt sănătate curată şi de cele mai multe ori – fix pastila de care avem nevoie, la momentul potrivit! Pe lângă starea de bine pe care ne-o induc, exerciţiile fizice au extrem de multe beneficii, în mod special asupra femeilor.
Exerciţiul fizic este o modalitate importantă de a rămâne puternic, de a ţine greutatea sub control şi de a reduce şansele dezvoltării unor boli grave precum diabetul. Dacă eşti o femeie care se confruntă cu simptomele sindromului premenstrual (PMS), a fi activă din punct de vedere fizic poate face minuni.
Dacă ai sindrom premenstrual şi manifeşti o serie de simptome severe în fiecare lună în zilele anterioare perioadei menstruale s-ar putea să simţi şi schimbări emoţionale, cum ar fi modificarea stării de spirit, lipsa somnul sau concentrării. Cu toate acestea, află că poţi gestiona aceste simptome. Sunt mai multe tehnici care pot funcţiona, însă pentru majoritatea femeilor, exerciţiile fizice pot fi de mare ajutor.
Cercetările sugerează că exerciţiile de aerobic pot ajuta la îmbunătăţirea simptomelor sindromului premenstrual, cum ar fi depresia şi oboseala. Un studiu a descoperit că femeile care au făcut sesiuni de 60 de minute de aerobic de trei ori pe săptămână timp de 8 săptămâni s-au simţit mult mai bine din punct de vedere fizic, mental şi emoţional.
Orice activitate care îţi creşte ritmul cardiac este considerat exerciţiu aerobic. Mersul pe jos, alergarea, ciclismul şi înotul sunt toate alegeri bune. Te ajută să îmbunătăţeşti starea de spirit prin stimularea substanţelor chimice importante ale creierului numite endorfine. Endorfinele crescute pot ajuta de asemenea la reducerea cantităţii de durere pe care o simţiţi ca urmare a sindromului premenstrual suferit.
Yoga este o altă activitate care ar putea ajuta. Poate ajuta la reducerea stresului şi aceasta este o mare parte din gestionarea simptomelor. Un studiu a descoperit că multe femei care au participat la un program de yoga de 12 săptămâni şi aveau dureri menstruale, crampe şi balonare, eu reuşit ca în urma programului să dobândească mai multă energie şi o dispoziţie mai bună. Un alt studiu a arătat că anumite poziţii de yoga – „cobra”, „pisică” şi „peşte” – au ajutat la uşurarea crampelor dureroase (dismenoree).
Oricare ar fi exerciţiul, nu exagera: cercetările sugerează că muşchii tăi se pot mişca diferit în timpul perioadei menstruale, făcând accidentările mai frecvente. Adăugarea anumitor exerciţii de întărire şi echilibrare la rutina ta de fitness ar putea scădea şansele de a te răni. Discută cu medicul tău înainte de a începe orice rutină de exerciţii noi.
Pentru a vedea cu adevărat dacă exerciţiile fizice pot ajuta, ar trebui să le transformi într-o parte regulată a vieţii tale. Nu amâna antrenamentele doar pentru zilele în care ai cele mai grave simptome de sindrom premenstrual. Este nevoie de aproximativ 30 de minute pe zi, majoritatea zilelor săptămânii, pentru a vedea rezultatele.
Şi nu uita să bei multă apă!