Pandemia şi restricţiile specifice ne arată din ce în ce mai mult că una dintre cele mai mari valori în viaţă este starea de sănătate. Dacă până acum să ai acces la medic sau chiar la camera de gardă era o chestiune de minute ori ore, în ultimele luni am înţeles cu toţii că este necesar să fim activi atât în păstrarea stării de sănătate, respectarea tratamentelor, a medicaţiei dar şi să cunoaştem simptome ce pot semnala o agravare a sănătăţii. Măsurile de prim ajutor sunt materie obligatorie. Dr. Mihaela Adelina Ianuli Arvunescu, medic primar Medicină Internă la Spitalul Clinic Colentina dă detalii despre măsurile de prim ajutor în cazul bolnavilor cronici din sfera medicinei interne.
Oricine trebuie să ştie cum să măsoare tensiunea arterială, pulsul cu ajutorul aparatelor moderne. ”În cazul unor evenimente brutale, un contingent de populaţie a vizionat diverse măsuri de prim ajutor. În acest sens, este utilă măsurarea tensiunii arteriale şi luarea pulsului, cu aparatele care acum se găsesc cu uşurinţă în farmacii” explică dr. Mihaela Adelina Ianuli Arvunescu:
Leşinul poate speria. Ce este de făcut?
”În cazul “leşinurilor” este recomandată poziţia culcat, cu menţinerea capului sub nivelul corpului, cu capul întors în lateral (pentru a evita sufocarea prin înghiţirea secreţiilor)„ explică dr. Ianuli Arvunescu.
Ca urmarea unei stări febrile îndelungate sau a unei afecţiuni neurologice de tipul epilepsiei, se pot instala consulvii. Cum poţi ajuta?
”În cazul convulsiilor, trebuie avută în vedere protejarea capului cu un suport, pentru a evita traumatismul determinat de lovirea de terenul dur” a completat medicul.
”De asemenea, pentru crizele de astm, se recomandă folosirea pufurilor în administrare corectă, dar nu excesivă” a mai precizat dr. Ianuli Arvunescu.
Bolile cardiace sunt des diagnosticate în lumea întreagă. Foarte des auzim de persoane care au probleme cu inima, aceste afecţiuni se transmit şi genetic de altfel. Este de bun augur să ştim câteva măsuri de prim ajutor mai ales dacă locuim cu cineva în casă cu o astfel de boală.”Manevrele de masaj cardiac şi respiratie “gură la gură” trebuie realizate de persoane instruite în acest sens” atrage atenţia medicul.