Electrocutarea reprezintă vătămarea uşoară, gravă sau letală produsă de socul electric rezultat din pătrunderea curentului electric în corp. În cazul electrocutarii, măsurile de prim ajutor care se impun depin de mai mulţi factori:
-
Vârsta şi afecţiunile asociate ale persoanei electrocutate; de exemplu, copiii au rezistenţa la nivelul pielii foarte mică şi arsurile sunt mai grave, persoanele în vârstă care au afecţiuni cardiace sunt mult mai expuse riscului de complicaţii sau deces;
-
Timpul scurs până când persoana a primit asistenţă medicala; reanimarea trebuie întreprinsă cât mai rapid posibil (în primele 5 minute);
-
Tensiunea şi intensitatea curentului electric; un curent de intensitate mare produs de tensiuni înalte poate carboniza ţesuturile;
-
Gradul de umiditate în mediul înconjurator, ştiut fiind că umezeala este un bun conducator de electricitate.
Leziuni care apar în cazul electrocutării
-
căderea la pământ
-
contracţie musculară
-
deshidratatare
-
arsuri
-
fracturi
-
afectarea organelor interne
-
necroza
-
infarct pulmonar/ cardiac/ renal
Primele măsuri până la sosirea ambulanţei dacă victima este conştientă
Primul lucru în cazul electrocutării este deconectarea persoanei accidentate de sursa de curent. Acest lucru trebuie făcut cu mijloace de protecţie pentru salvator – mănuşi de cauciuc, obiecte de lemn sau plastic – în nici-un caz nu atingeţi victima cu mâinile goale cât timp este în contact direct cu sursa de curent!
-
După îndepăratea sursei care a produs electrocutarea, dacă victima este conştientă, se aşează la pe o parte, în poziţie foetusului, pentru a preveni accese de vomă, se înveleste cu o pătură lejeră, sau, dacă există, cu folia termoizolantă din trusa de prim-ajutor.
-
Se eliberează căile respiratorii.
-
Se dezinfectează şi pansează steril rănile de pe piele.
-
Se asigură hidratarea persoanei, se administrează analgezice pentru reducerea durerilor.
Primele măsuri dacă persoana electrocutată este în stop cardiorespirator
Măsurile de prim ajutor sunt vitale pentru salvarea persoanei. Există cazuri în care aplicarea unor manevre corecte şi la timp au salvat vieţile persoanelor şi la 8-10 de la producerea accidentelor.
După îndepărtarea sursei de curent cu mijloace de protecţie pentru salvator, victima trebuie aşezată în poziţie orizontală, cu capul puţin mai jos decât trunchiul, şi picioarele ridicate.
-
Asiguraţi-vă că nu sunt obstrucţionate căile respiratorii, curăţând zona cu un pansament steril.
-
Efectuaţi respiraţia artificială ridicând cu două degete bărbia victimei. Se strâng nările şi se insuflă aer în plămâni de 10-15 ori pe minut. După fiecare repriză, urmăriţi atent reacţia victimei, dacă începe să respire singură, să mişte buzele sau să tuşească, opriţi respiraţia artificială.
-
Dacă nu există semne de îmbunătăţire, treceţi la masajul cardiac. Această operaţiune trebuie să continue până la sosirea echipajului de prim ajutor, de aceea este mai bine să fie executat pe rând, de două persoane, pentru că este o manevră foarte solicitantă.
-
Este bine ca, după o repriză completă de masaj cardiac, să reveniţi la respiraţia artificială, alternând cele două măsuri până la sosirea ambulanţei.
Tratamentul în cazul electrocutărilor
Dacă şocul electric a fost minim, fără leziuni sau arsuri, nu se impun niciun fel de măsuri speciale. În cazul arsurilor, în funcţie de gravitatea lor, trebuie asigurat nivelul optim de hidratare, analgezice pentru reducerea durerilor, dezinfectanţi pentru arsurile superficiale, pansamente şi unguente cicatrizante.
În cazul leziunilor severe, medicii vor elabora o schemă de tratament pentru fiecare caz în parte.
Foarte important!
-
Chiar dacă persoana pare că şi-a revenit în urma electrocutării, o examinare amănunţită este esenţială. Şocul electric resimţit poate că nu lasă urme la suprafaţă, dar poate cauza leziuni grave ale organelor interne, fapt ce nu poate fi sesizat decât printr-un consult specializat.
-
În cazul copiilor, dacă se impune resuscitarea, respiraţia artificială trebuie menţinută mai mult timp, deoarece lipsa oxigenării creierului poate cauza leziuni ireversibile!
sursa foto: profimediaimages.ro