Dacă te chinuie insomnia, poți întotdeauna să apelezi la remedii naturale cu efect calmant asupra creierului. Insomnia este una dintre cele mai răspândite afecțiuni la nivel mondial, stresul, problemele de sănătate și grijile financiare numărându-se printre principalele cauze ale tulburărilor de somn.
În lupta contra insomniei, luați în considerare și remediile naturale. Medicii de la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe recomandă următoarele 3 plante medicinale pentru a combate tulburările de somn.
Citește și: Ce beneficii are ceaiul de mușețel
Roinița (sau lămâița) este o plantă meliferă, cu un gust puternic de lămâie. Frunzele și florile trebuie culese când vremea este caldă, iar umiditatea este scăzută, de preferință după-amiaza. Partea aeriană poate fi utilizată atât în stare proaspătă, cât și uscată.
Pentru uscare, păstrați roinița într-un spațiu răcoros și aerisit, după care depozitați-o într-un loc răcoros și uscat, într-un recipient etanș.
Folosită încă din Evul Mediu, levănțica s-a dovedit a fi un remediu eficient pentru aproape toate afecțiunile. Aromaterapia cu ulei de levănțică reduce producția de cortizol (hormonul stresului) din organism.
Servită sub formă de ceai înainte de culcare, introdusă în apa de baie sub formă de ulei esențial sau chiar uscată, levănțica este extrem de utilă în ameliorarea tulburărilor de somn.
Sunătoarea este una dintre cele mai apreciate plante medicinale, datorită proprietăților miraculoase pe care le are. Studiile clinice au arătat că are efecte benefice mai ales asupra sistemului nervos, fiind un bun adjuvant împotriva stresului, iar în unele cazuri de depresie ușoară sau moderată are efecte similare medicamentelor antidepresive. Acest lucru se datorează principalilor compuși ai plantei, respectiv hipericina și hiperforina.
Nu există aproape niciun efect secundar, însă e important să cereți sfatul medicului în cazul în care urmați tratament medicamentos.
Colectați întotdeauna doar cantitatea de frunze de care aveți nevoie pentru ceai până la apariția noilor lăstari. Nu este necesar să faceți stocuri, natura se reînnoiește în fiecare an!