Migrena este cea mai comună durere în rândul românilor, 83% dintre ei fiind chinuiţi de aceasta, se arată într-un studiu recent, efectuat de Stem – Mark. Vestea bună este că există metode naturale, lipsite de orice risc, de a preveni neplăcerile.
Migrena se manifestă prin dureri intense în regiunea tâmplelor, se localizează pe o parte a capului (mai rar în tot capul) şi durează de la 4 la 72 de ore. Are două forme: migrena comună, adică simplă, şi migrena cu aură, atunci când pacientul vede luminiţe, steluţe înainte ca durerea de cap sa apară. De cele mai multe ori, migrena se transmite genetic. 15% dintre adulţi (dintre care 3/4 sunt femei) şi 5% dintre copii suferă de migrene.
Specialiştii de la un institut de cercertare din Nebraska, Statele Unite, au realizat însă un ghid cu ajutorul căruia persoanele predispuse la migrene pot să le prevină:
1. Ţineţi un jurnal al durerilor de cap. Notaţi ziua, ora, gradul de severitate, durata fiecărei migrene. Mai notaţi şi alimentele, respectiv băuturile consumate, date despre starea vremii (umiditate, presiune etc. – le găsiţi pe site-ul Administratiei Nationale de Meteorologie) şi activităţile efectuate înainte ca durerea să se instaleze.
2. Evitaţi pe cât posibil factorii favorizanţi. Aceştia sunt: lumina intensă, căldura, zgomotele puternice, ploaia, stresul şi anumite substanţe (cafeaua, alcoolul). Nu uitaţi să notaţi în jurnal ori de câte ori aţi luat contact cu aceţi factori înainte să aveţi o migrenă.
3. Mâncaţi bine pentru a evita carenţele nutriţionale. Potrivit unor cercetări recente, nivelul scăzut de magneziu este asociat cu o frecvenţă crescută a durerilor de cap. Verificaţi-vă sănătatea şi cereţi-i medicului să vă prescrie suplimente pe bază de magneziu dacă aveţi nevoie. Totuţi, este de preferat să-l obţineţi din surse naturale: nuci, soia, spanac.
4. Creaţi-vă un orar fix de somn. Încercaţi să vă reglaţi somnul dacă aveţi tulburări, pentru că acestea favorizează migrenele şi stresul. Mergeţi la culcare, în fiecare seară, la aceeaşi oră, iar dimineaţa puneţi ceasul să sune la fel. Dormiţi 8 ore pe noapte, nu beţi apă înainte de culcare pentru că în felul acesta vă treziţi şi nu vă odihniţi suficient. Nu dormiţi în neştire atunci când pierdeţi câteva ore de somn, sperând că recuperaţi.