De-a lungul vieţii, o femeie trece prin mai mult etape care îi afectează sănătatea genitală: menstruaţie, fertilitate, sarcină, naştere, menopauză. Apoi să ne mai amintim că unele dintre noi urmează tratamente anticoncepţionale pe perioade îndelungate. Iată de ce nu e un mit atunci când spunem că femeile sunt „mai sensibile”.
Dacă o femeie are o viaţă dezechilibrată, mănâncă nesănătos, este zilnic stresată, obosită fizic şi psihic, este expusă riscului de a suferi tulburări hormonale şi metabolice, care pot conduce la probleme de sănătate mai mici sau mai mari. Astfel, pot să apară sensibilitatea mamară, poftele alimentare, iritaţiile dermei şi tot felul de boli instalate pe fondul unui sistem imunitar slăbit.
Printre acestea, afecţiunile din sfera genitală. Dar cum natura oferă leac pentru orice, specialiştii le recomandă femeilor 4 plante care au efect puternic-protectiv!
Despre această plantă de origini chineze se spune că este extrem de utilă în caz de menstruaţii neregulate, sindrom premenstrual, dismenoree (dureri menstruale). Este bogată în vitamina B12, acid ferulic (un calmant, respectiv relaxant muscular) şi un derivat din cumarină, o substanţă care îmbunătăţeşte circulaţia dar care poate fi, în acelaşi timp, toxică în cantităţi mari. Planta este utilă femeilor având probleme ginecologice, însă este interzisă celor însărcinate, precum şi celor care suferă de diaree sau endometrioză.
O plantă medicianlă provenind din America de Nord este folosită din cele mai vechi timpuri pentru sănătatea uterului. Recent, s-a descoperit că acţiunea sa benefică i se datorează unui alcaloid care are un rol antispastic. Combate, de asemenea, durerile menstruale, reglează pierderile de sânge. În trecut, indienii americani o foloseau ca metodă contraceptivă .
Dulceaţa acestui condiment încălzeşte trupul, acţionează ca un tonic general şi ameliorează crampele menstruale. Femeile friguroase, care au mereu picioarele şi mâinile reci, uscate sau care au risc crescut de osteoporoză sunt marile beneficiare ale unei alimentaţii bogate în scorţişoară.
Era utilizat în trecut de către călugării din Evul Mediu care urmăreau, prin introducerea sa în alimentaţia zilnică, să-şi reprime apetitul sexual. Aşadar, planta are proprietatea de a reduce un apetit sexual exagerat şi relgează funcţia hormonală acţionând direct asupra glandei pituitare. De asemenea, rezolvă probleme precum infertilitatea, menstruaţiile abundente, neregulate, sindromul premenstrual. Gustul său este amar, însă rezultate îmbucurătoare apar după câteva luni de tratament.