Ficatul este cel mai mare şi important organ al corpului nostru care realizează sute de operaţiuni simultane în scopul reglării circulaţiei sângelui, fabricării aminoacizilor şi substaţelor regeneratoare, având rol fundamental în detoxifierea substanţelor intrate în organism.
Dacă ficatul este responsabil de eliminarea toxinelor din organism, nu trebuie detoxifiat şi el?
Plantele medicinale sunt o sursă sigură şi la îndemână în detoxifierea ficatului. Amurariul, anghinarea, frunzele de măslin şi păpădia protejează funcţiile hepatice de ameninţările de zi cu zi, oferind soluţii pentru ieşirea organismului din starea de oboseală continuă.
Anghinarea este cunoscută pentru facilitarea digestiei prin secreţia biliară, favorizând eliminarea sucurilor biliare în duoden. Datorită conţinutului bogat în didepside, acizi clorogenic şi a flavonoidelor, anghinarea ajută la reducerea colesterolului în organism, stimulează ficatul să secrete suc biliar şi contribuie la regenerarea celulelor hepatice, fiind şi un bun diuretic.
Cât despre frunzele de măslin sunt deosebite pentru că înglobează un compus numit oleuropeină, a cărui valoare derivă din faptul că este unul dintre cei mai puternici antioxidanţi naturali ce împiedică depunerea colesterolului rău pe artere şi îmbătrânirea prematură a celulelor.
De asemenea, proprietăţile frunzelor de măslin au un efect important în împiedicarea procesului de oxidare a organismului, ajută şi stimulează digestia reglând totodată şi tensiunea arterială.
Păpădia însă este o plantă excelentă pentru tratarea ficatului. Se folosesc toate părţile florii, în special radăcina ca remediu de bază.