4 rețete simple de siropuri de tuse făcute în casă

Răceala este una dintre cele mai frecvente afecțiuni din cauza cărora oamenii suferă în sezonul rece, iar cei care doresc să-și prepare singuri acasă siropuri de tuse au la dispoziție în rândurile de mai jos patru rețete simple, care pot fi preparate într-un timp relativ scurt.
  • Publicat:
  • Actualizat:
4 rețete simple de siropuri de tuse făcute în casă

Această soluție este una excelentă, cu precădere pentru persoanele care vor să știe exact ce conțin siropurile pe care le iau și care nu își doresc să depindă de farmacii sau de o rețetă de la medicul de familie.

Toate rețetele de mai jos pot fi preparate cu ingrediente 100% naturale și sunt potrivite atât pentru copii, cât și pentru adulți.

Sirop de tuse cu citrice și scorțișoară

Siropul de tuse cu citrice și scorțișoară s-a dovedit de-a lungul timpului a fi extrem de eficient când vine vorba despre tratarea răcelilor ușoare.

Pentru prepararea acestui sirop, nu este nevoie decât de o portocală, o lămâie, câteva felii de ghimbir proaspăt, câteva boabe de piper, dar și două batoane de scorțișoară. Mai sunt necesare două linguri de apă, două linguri de ulei de cocos și o ceașcă de miere. Majoritatea ingredientelor se găsesc în orice bucătărie.

Lămâia și portocala trebuie spălate bine, iar ulterior tăiate în cubulețe potrivite, fără a îndepărta coaja. Se amestecă totul într-un vas, se adaugă piper, ghimbir, apă și scorțișoară și se pune mixul pe foc timp de 5-8 minute.

În acest interval este important să se amestece foarte bine în vas, până când fructele se zdrobesc. Pe deasupra se adaugă uleiul de cocos, iar când se încorporează în fructe, se ia vasul de pe aragaz și se lasă la răcit. De preferat este ca siropul rezultat să fie îndulcit cu miere la final, iar ulterior să fie administrat pe parcursul zilei, de fiecare dată câte două lingurițe.

Sirop de tuse piperat

Un alt sirop excelent pentru combaterea tusei și a răcelii este cel piperat. Este preparat din ghimbir (care are rol antiinflamator și decongestionant), oțet (care ajută la restabilirea pH-ului organismului, fluidizând secrețiile), dar și piper, miere și suc de lămâie.

Acest sirop este extrem de rapid de preparat. Toate ingredientele se amestecă bine într-un vas, la final se acoperă cu un capac și se lasă la macerat. Ulterior, siropul trebuie consumat în doze mici, dar constante.

Sirop de tuse cu ceapă și miere

Pe lista siropurilor de tuse care pot fi făcute acasă extrem de repede se numără și cel din miere și ceapă. Chiar dacă astfel de produse există în farmacii, dar și în magazinele naturiste, ele pot fi pregătite în foarte scurt timp în bucătăria proprie.

Ingredientele necesare sunt: o ceapă mare și 200 de mililitri de apă.

Ceapa trebuie tocată mărunt, iar apoi fiartă timp de 10 minute în apă. La final, se strecoară ceapa și, după ce preparatul se răcește, se adaugă două linguri de miere.

Din punctul de vedere al modului de administrare, sunt recomandate între 2 și 6 lingurițe din acest sirop în fiecare zi, în funcție de severitatea răcelii.

Sirop de tuse cu ghimbir

Extrem de des utilizat pentru combaterea mai multor afecțiuni, ghimbirul este un ingredient-minune, ce reușește întotdeauna să îi scape atât pe copii, cât și pe adulți de răceală.

Cei care vor să-și prepare sirop de ghimbir trebuie să aibă la îndemână următoarele ingrediente: o bucată de ghimbir proaspăt, două lămâi, o cană cu apă și o lingură de miere.

Ca mod de preparare, ghimbirul trebuie ras, împreună cu cele două lămâi spălate foarte bine în prealabil. Se pune apă într-un vas, iar în ea se adaugă două linguri de ghimbir și una de coajă de lămâie.

Se lasă la fiert preț de 5 minute, iar la final se strecoară printr-o sită potrivită. Atunci când mixul se răcește, peste el se poate adăuga mierea. Acest sirop trebuie păstrat într-un borcan bine închis. Poate fi administrat o dată la două ore copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 12 ani (câte o lingură), respectiv o dată la trei ore celor de peste 12 ani (câte două linguri).

Toate tipurile de siropuri de tuse anterior menționate pot fi pregătite cu ingrediente ușor de obținut și care, în general, se regăsesc în orice bucătărie. Aceste produse sunt recomandate atât pentru copii, cât și pentru adulți, fiind unele naturale și extrem de eficiente!

Urmărește CSID.ro pe Google News