5 beneficii ale băilor în apă sărată pentru piele, respirație, imunitate și articulații

Băile în apă sărată pot ameliora diverse afecțiuni ginecologice, ajută la redobândirea mobilității articulare, susțin imunitatea și contribuie la refacerea sănătății plămânilor.
  • Publicat:
  • Actualizat:
5 beneficii ale băilor în apă sărată pentru piele, respirație, imunitate și articulații
Sursa foto: Shutterstock

Ai observat cât de bine te simți atunci când te afli lângă un curs de apă? Pare sa fie ceva magic în apă care înveselește spiritul. Fie că este vorba de mare, râu, lac sau altă sursă, apa regenerează, purifică și relaxează. Iar beneficiile sunt și mai mari atunci când o apă limpede curge în mijlocul peisajelor încântătoare. Rezultatul? O bunăstare infinită.

Însă, pe lângă starea de bine, te-ai gândit vreodată că simpla imersie în apa sărată poate trata o mulțime de afecțiuni? Dar, atenție, nu este vorba despre orice apă, ci despre una terapeutică, cum este cea a Lacului Ursu din Sovata.

Ce beneficii îți poate aduce apa sărată

Tratarea afecțiunilor ginecologice – cantitățile crescute de sare și de substanțe organice din apă, printre care hormonii estrogen și progesteron-like, fac din apa sărată un tratament natural pentru reechilibrarea hormonală feminină și tratarea infertilității.

Apa sărată din Lacul Ursu de la Sovata este bogată în auxin, un element asemănător hormonilor feminini (estrogenului și progesteronului). Auxinul este secretat de crustaceul de apă sărată Artemia salina.

Atât sarea, cât și auxinul sunt absorbite pe durata tratamentului, prin piele și prin mucoasă și se integrează astfel în organism. Așa se explică efectul benefic prelungit al tratamentelor în cazul diverselor afecțiuni cronice: locomotorii, ginecologice, respiratorii, neurologice şi dermatologice, explică medicul balneolog Suzana Pretorian.

Efect antiinflamator și regenerant la nivelul sistemului locomotor – cu ajutorul apei sărate sunt diminuate durerile, crește mobilitatea articulară și flexibilitatea musculară.

Ameliorarea unor afecțiuni ale pielii precum psoriazisul.

Apa sărată este folosită și sub formă de aerosoli cu sare pentru prevenirea și tratarea bolilor respiratorii precum rino-faringite, sinuzite, viroze, rinite alergice, astm bronșic, bronșita cronică sau fibroza pulmonară.

Inhalaţiile cu apă sărată au efect protector atât general, cât şi local, direct asupra principalei căi de infecţie în sezonul rece: aparatul respirator. Ele cresc nivelul de imunoglobuline A la nivelul mucoaselor respiratorii şi este îndepărtată histamina responsabilă de alergizare din celulele bronşice. Aerosolii nazali vizează în special căile aeriene superioare (pentru rinite, sinuzite, faringo-laringite, amigdalite cronice, așa cum am amintit), în timp ce pulverizaţiile la cameră au efect mai ales asupra căilor aeriene inferioare (bronhii, plămâni), adaugă dr. balneolog Suzana Pretorian.

Creșterea imunității – o altă procedură foarte utilă în procesul de creştere a imunităţii constă în efectuarea de băi în apă sărată concentrată şi caldă, de 1-2 ori pe zi, în şedinţe de câte 10-30 minute.

Apa sărată și nămolul sărat acționează rapid împotriva inflamației cronice, durerilor și rigidității articulare și musculare, pentru un efect de întinerire de lungă durată, explică medicul balneologul.

Apa sărată, una dintre resursele naturale din Sovata

Lacul Ursu din Sovata este singurul lac helioterm din Europa și este caracterizat de straturi de apă sărată cu diferite densități și temperaturi, care captează și înmagazinează căldura soarelui.

În timpul verii, temperatura apei la suprafață este între 20-25 °C, iar la o adâncime de doi metri între 35-40 °C, ceea ce o face perfectă pentru a pluti și a te relaxa complet în mijlocul frumuseților naturale înconjurătoare.

Prin ce se remarcă apa din lacul Ursu? Concentrația mare de sare conferă apei proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii pentru tratarea infecțiilor, problemelor de mobilitate și afecțiunilor respiratorii prin intermediul terapiilor cu inhalații.

Beneficiile apelor termale sunt recunoscute de sute și mii de ani. Și pe bună dreptate!

Acestea reprezintă o sursă prețioasă de sănătate și relaxare. În funcție de structura minerală aparte a apei termale, aceasta este prescrisă de obicei în terapiile cu băi pentru a trata: afecțiunile inflamatorii ale articulațiilor; problemele degenerative referitoare la sistemele nervos, locomotor și muscular; anumite probleme ginecologice; stres fizic și emoțional cauzat de ritmul vieții zilnice.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult