Persoanele care au un nivel crescut al zahărului în sânge ar trebui să ia în considerare, pe lângă schimbarea completă a alimentației, introducerea în meniul zilnic a unor plante care scad glicemia, informație utilă în special persoanelor aflate la risc de diabet!
Potrivit unui studiu efectuat la Universitatea Georgia, Statele Unite, există câteva plante care au aceste efecte miraculoase asupra chimiei sanguine.
În stare uscată, scorțișoara conţine 18% fenol, un compus chimic care are un puternic efect antiseptic. Pentru persoanele diagnosticate cu diabet de tip 2 sau alte afecţiuni generate de rezistenţa la insulină, scorţişoara este o adevărată binefacere.
O linguriţă de scorțișoară pe zi îmbunătăţeşte răspunsul organismului la insulină, ţine sub control greutatea corporală şi previne bolile cardiace. Să nu mai amintim de efectul bactericid…
Peste 30% din compoziţia acestui condiment înseamnă antioxidanţi, care acţionează asupra nivelului zahărului din sânge. În plus, cuişoarele au proprietăţi antiseptice, antiinflamatorii, analgezice, iar asupra sistemului digestiv acţionează precum un balsam.
Uleiul extras din cuişoare poate fi utilizat cu succes în caz de dureri dentare, dureri de cap, tuse şi chiar indigestie.
Pe lângă efectele benefice asupra răspunsului la insulină, această plantă are şi efecte antiseptice, iar uleiul era folosit pe vremuri la stârpirea… păduchilor. Studii recente au demonstrat că oregano tratează cu succes giardioza, iar în unele cazuri ameliorează infecţia cu E. coli.
Acest condiment puternic aromat poate ameliora sângerările uterine, crampele, infecţiile urinare. Potrivit unui studiu efectuat de cercetătorii germani, la persoanele suferind de diabet care beau infuzie de salvie pe stomacul gol se poate observa o scădere semnificativă a nivelului zahărului din sânge.
Datorită compuşilor sulfuroşi care dilată vasele de sânge, usturoiul ar trebui să fie „medicamentul zilnic” al persoanelor care au probleme cu tensiunea arterială. Aceleaşi componente activează metabolismul şi protejează împotriva acţiunilor radicalilor liberi. De asemenea, usturoiul scade nivelul colesterolului.