6 ceaiuri cu efect antiinflamator

Cu ajutorul ceaiurilor din plante poţi remedia mai multe boli care au la bază o cauză inflamatorie. Încearcă aceste ceaiuri şi vei vedea efectele pe pielea ta.
  • Publicat:
6 ceaiuri cu efect antiinflamator

Apa este esenţială vieţii, însă o „rudă” apropiată a acesteia este şi ceaiul. Ştiai că există ceaiuri cu efecte benefice care ajută la scăderea inflamaţiei şi ameliorează bolile cu cauze inflamatorii? Sunt extrem de accesibile şi au proprietăţi de-a dreptul uimitoare. Iată despre ce ceaiuri este vorba:

Din fericire, ceaiul are multe avantaje pentru sănătate şi atunci când vrei să încerci să reduci inflamaţia din corpul, ceaiul ar trebui să fie nelipsit. Există şase ceaiuri – de la ceai verde sau negru, până la ghimbir şi muşeţel – care pot ajuta corpul să se apere împotriva bolilor, mai ales cele cu cauză inflamatorie.

Ceaiul verde îţi menţine inima puternică

Având un nivel de cofeină mai scăzut, s-ar putea să îţi fie mai confortabil să consumi ceai verde pe parcursul zilei. Pudra de ceai verde (matcha), care provine de la planta Camellia sinensis, oferă patru catechine importante (compuşi vegetali puternici, care sunt responsabili pentru beneficiile sale pentru sănătate). Cea pe care o cunoaşteţi mai bine: epigallocatechin-3-galate sau EGCG. EGCG este gândit să suprime inflamaţia şi să blocheze căile pro-inflamatorii pentru a proteja inima de daune şi în cele din urmă, pentru a proteja împotriva bolilor cardiovasculare.

Ceaiul de mentă are proprietăţi anti-cancerigene

Ceaiul de mentă poate fi extram de înghiţitură revigorantă şi totodată foarte utilă pentru eliminarea inflamaţiei. Frunzele de mentă sunt pline de fenoli, inclusiv acid rosmarinic, precum şi flavonoidele eriocitrină, luteolină şi hesperidină. Acestea fiind spuse, ceaiul de mentă are pe lângă un gust minunat şi proprietăţi extraordinare. Cu toate că este necesar să se facă mai multe cercetări – în special studii clinice la om – aceşti compuşi sunt cunoscuţi pentru a preveni inflamaţia şi demonstrează chiar beneficii majore în combaterea cancerului, în studiile de laborator. Cu siguranţă, asta nu face ca ceaiul să fie un tratament împotriva cancerului, dar nu strică niciodată să includem ceaiul de mentă într-o dietă generală sănătoasă.

Ceaiul negru poate scădea riscul de diabet

Cel mai bine este să îl serveşti fără lapte: deşi nu este un soi aparte, ceaiul negru este minunat atunci când vine vorba de evitarea diabetului. Într-un studiu realizat în BMJ Open, care a analizat 50 de ţări, populaţiile care au băut cel mai mult ceai negru au avut şi cele mai mici rate de diabet. Procesul de fermentare care transformă frunzele de ceai verde în negru produce flavonoide diferite, numite teaflavine şi thearubigine. Deşi motivul nu este bine înţeles, flavonoidele pot reduce inflamaţia, îmbunătăţind astfel metabolismul glucozei şi funcţia insulinei, subliniază autorii.

Muşeţelul poate calma stomacul

Acest ceai fără cofeină calmează în mai multe moduri. Produsele chimice extraordinare care se află în ceaiul de muşeţel, precum camazulenul, alfa-bisabololul şi apigenina sunt ceea ce conferă ceaiului proprietăţile sale antiinflamatoare. Muşeţelul funcţionează ca un inhibitor al COX-2 – un tip de medicament antiinflamator care este prescris pentru a trata durerea. Se pare că o ceaşcă de ceai de muşeţel noaptea poate fi şi un calmat ideal pentru corp şi minte.

Ceaiul de ghimbir ne protejează intestinele

Este timpul introducem ghimbirul în alimentaţia noastră zilnică. Această rădăcină este plină cu fenoli, incluzând compuşi precum şi gingeroli. Dincolo de faptul că este un leac ideal pentru combaterea durerii de stomac, greaţă şi indigestie, cercetările preliminare realizate asupra animalelor sugerează faptul că aceşti antioxidanţi pot proteja împotriva afecţiunilor inflamatorii, cum ar fi colita, conform unei recenzii recente a cercetătorilor chinezi. Un alt avantaj: bea o ceaşcă după un antrenament de durată – ghimbirul s-a dovedit a fi extrem de benefic în reducerea inflamaţiei post-sport.

Turmericul poate trata artrita

Dacă a existat vreodată un condiment care a fost la modă, atunci este clar că vorbim despre turmeric. Creşterea popularităţii turmericului în rândul super-alimentelor are o bază în ştiinţă – mai ales când vine vorba de ameliorarea durerilor în afecţiuni precum artrita. Principala armă a turmericului este curcumina, compusul care conferă mirodeniei sale nuanţa uimitoare de auriu. Într-o meta-analiză din Journal of Medicinal Food asupra studiilor clinice randomizate, s-a demonstrat că extractul de turmeric a ajutat în mod semnificativ la tratarea simptomelor afecţiunilor inflamatorii ale articulaţiilor, cum ar fi durerea şi rigiditatea, într-o manieră similară cu medicaţia pentru durere. Există totuşi un singur dezavantaj: curcumina nu este uşor absorbită de organism, motiv pentru care vei avea nevoie de o doză mai mare (aproximativ 1.000 mg de curcumină) pentru a vedea aceste beneficii specifice. Cu toate acestea, adăugarea de turmeric la dieta zilnică, în toate formele sale, inclusiv ceaiul, poate fi o parte inteligentă a planului tău de dietă antiinflamatoare pentru a combate durerea artritei.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult