6 ceaiuri medicinale ale căror beneficii pentru sănătate au fost confirmate prin studii

Descoperă câteva sortimente de ceaiuri medicinale ale căror beneficii au fost confirmate prin studii științifice.
  • Publicat:
6 ceaiuri medicinale ale căror beneficii pentru sănătate au fost confirmate prin studii

Băutura cu cea mai mare răspândire la nivel global, ceaiul oferă numeroase beneficii pentru organism, fiind în aceeaşi măsură reconfortant şi optim de consumat pentru o sănătate mai bună. Avantajele sale sunt semnificative, fiind inclusiv un antioxidant puternic care lupta eficient împotriva îmbătrânirii şi a multor boli degenerative care pot să apară odată cu înaintarea în vârstă.

La modul general, gustul specific şi efectele extraordinare ale ceaiului sunt susţinute de o subclasă de flavonoide pe care o conţine. La fel de important pentru cei care obişnuiesc să consume ceai la plic sau sub o altă formă este faptul că în ceai sunt prezenţi fitonutrienti benefici pentru organism (polifenoli într-o cantitate foarte mare), enzime şi theina.

Tipurile de ceaiuri medicinale sunt utilizate în scop terapeutic din cele mai vechi timpuri, pentru că pot să amelioreze o gamă largă de afecţiuni. Acestea conţin produse vegetale, în funcţie de care pot fi preparate.

Cum se pot prepara ceaiurile medicinale în funcţie de produsul vegetal conţinut?

Un ceai medicinal poate fi preparat din unul sau mai multe produse vegetale, urmărindu-se ca principiul activ care acţionează asupra unei anumite patologii să fie într-o concentraţie cât se poate de mare în soluţia apoasă care urmează să se prepare.

Cele trei procedee prin care se poate obţine această soluţie apoasă cu efecte atât de benefice pentru organism includ:

  • decocţiile – decocturile necesită un mod de preparare special care se aplică în cazul produselor vegetale din care nu se pot extrage foarte uşor principiile active. Procedeul constă în aducerea la fierbere a apei reci care se adăugă peste plante – se prepară în 15-20 de minute.
  • infuzii de ceai – al căror mod de preparare corect constă în aducerea apei la punctul de fierbere şi, foarte important, umectarea anterioară a produselor vegetale. Când apa ajunge la punctul de fierbere se adaugă peste produsul vegetal umectat în prealabil, astfel, nu există riscul ca principiile volatile să se piardă.
  • macerarea – procesul de obţinere a soluţiilor macerate necesită timp mai mare, în ideea în care plantele mărunţite trebuie să stea în apă (la temperatura camerei) aproximativ 24 de ore.

Cele mai consumate ceaiuri medicinale

Potrivit celor de la Fabrica de Ceai, printre cele mai frecvent consumate ceaiuri medicinale pentru beneficiile confirmate, inclusiv prin studii de specialitate, asupra organismului se numără următoarele:

  • ceaiul de gălbenele: proprietăţile antimicrobiene, antiinflamatoare şi colagoge recomandă acest ceai atât pentru utilizare internă, cât şi externă;
  • ceaiul de urzica: este recomandat intern în stări de oboseală, detoxifiere, sănătatea prostatei, eliminarea lichidelor în exces din organism, formarea globulelor roșii și a hemoglobinei. Extern este eficient pentru combaterea căderii părului, sănătatea scalpului, reducerea disconfortului care însoțește bolile hemoroidale.
  • ceaiul de mentă: bogată în ulei volatil, menta este un produs vegetal eficient în afecţiuni respiratorii. Studiile o recomanda însă şi în tratamentul simptomelor care însoţesc sindromul de colon iritabil.
  • ceaiul de muşeţel: utilizat extern, prin inhalaţii, se dovedeşte foarte eficient în diferite afecţiuni respiratorii inflamatorii sau microbiene. Tot extern, este un antiinflamator bun atunci când este utilizat pentru irigaţii ano-vegetale. Pe de altă parte, efectele sale antispastice şi antiinflamatoare sunt importante pentru afecţiunile gastrointestinale cu componente de natură inflamatorie.
  • ceaiul de sunătoare: este foarte eficient în afecţiunile hepato-biliare. Studiile îi susţin însă şi proprietăţile analgezice, antioxidante, cicatrizante, antimicrobiene, antispastice şi antiinflamatoare, motiv pentru care este recomandat în cazul unor afecţiuni digestive, respiratorii, urinare sau pentru dureri menstruale.
  • ceaiul de tei: cele mai comune recomandări pentru ceaiul de tei includ tratamentul simptomelor care însoţesc răceala, al tusei, stresului mental şi al insomniilor uşoare.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandări:
Cum tratezi acasă tusea greu de controlat
Cum tratezi acasă tusea greu de controlat
12 remedii naturale pentru durerile de stomac. Cum să scapi de disconfort fără pastile
12 remedii naturale pentru durerile de stomac. Cum să scapi de disconfort fără pastile