Țara noastră e minunată și cred că știi deja asta! Avem atâtea locuri mirifice în care ne putem simți bine doar petrecând timp în natură, admirând peisajul de poveste și respirând aer curat, pur și binefăcător. Cunoști sau ai fost în astfel de locuri? Cu siguranță! Însă, de data aceasta te invităm la o porție de sănătate într-un astfel de loc, mai ales dacă te confrunți cu o afecțiune respiratorie.
Unde? Pe Valea Cernei, la Băile Herculane! Locul în care 16 izvoare naturale cu apă termominerală sunt înșirate pe o distanță de 4 km, de-a lungul râului Cerna.
O minune a naturii dăruită oamenilor… pentru sănătatea și bunăstarea acestora! De altfel, izvoarele termale cu apă termosulfuroasă, cât și cele clorurosodice radioactive de pe Valea Cernei constituie cel mai important factor curativ natural, care a creat renumele Băilor Herculane.
Sulful termal din apele termominerale din stațiunea Băile Herculane este un sulf solubil, dizolvat în apele termale de mare adâncime, cu o mare putere de pătrundere și de difuziune în organism, în timpul îmbăierii. Calități în urma cărora, marele nostru clinician și balneolog, părintele balneologiei clinice românești, prof. dr. Marius Sturza, a denumit, pe drept cuvânt, sulful termal conținut de apele termominerale din Herculane, sulf viu.
Sulful viu = viață! Procesele fiziologice fundamentale, transformările biochimice complexe vitale și intime ale țesuturilor, toate acestea nu ar putea avea loc fără sulf. Și încă un detaliu important: Singurul sulf asimilat în organism este sulful neoxidat! Așadar, un compus al sulfului este cu atât mai activ, cu cât este mai puțin oxidat.
Sulful viu de Herculane este elementul magic în tratarea unor afecțiuni respiratorii (cura balneară cu aerosoli). Cu ajutorul acestuia poți scăpa de bronșite, traheobronșite cronice, sinuzite, alergii respiratorii, astm bronșic. Altfel spus, de sulful termal din stațiunea Herculane depind sănătatea și viața celor cu afecțiuni respiratorii!
Studii recente au confirmat ceea ce s-a crezut mult timp: apele sulfuroase pot reduce inflamația cronică a tractului respirator superior sau a căilor respiratorii. Mai exact, hidrogenul sulfurat exercită vasodilatație care, printre altele, permite, de asemenea, o mai bună drenare a mucusului și fluidificarea acestuia. Acest lucru pare să se datoreze și stimulării nervului vag (aflat în zona gâtului), care permite o creștere a secrețiilor.
De asemenea, unele cercetări au arătat că inhalarea apelor sulfuroase a redus semnificativ bolile inflamatorii ale sistemului respirator, cum ar fi laringita, faringita și rinita, cu o toleranță excelentă la tratament.
În ce constă acesta? Concret, „acesta presupune efectuarea de inhalații printr-un aparat de aerosoli cu ultrasunete, care transformă apa minerală sulfuroasă din lichid în aerosoli. Mai mult decât atât, principalul avantaj al aparatului de aerosoli cu ultrasunete este capacitatea de a transforma lichidul care trebuie administrat (apă minerală sulfuroasă sau medicamentele în formă lichidă) în particule extrem de fine, de aproximativ 5 microni; astfel, acesta poate fi mult mai ușor de inhalat”, explică dr. Larisa Băloi, balneolog în cadrul Bacolux Afrodita Resort&Spa din Băile Herculane.
Efectul produs? Inhalarea aerosolilor ajută la eliminarea secrețiilor din plămâni, relaxează mușchii căilor respiratorii și permite astfel o mai bună oxigenare a plămânilor. Și mai mult decât atât: crește rezistența la infecții a mucoasei căilor respiratorii!