Ai nasul înfundat? Încearcă aceste decongestionante naturale

Descoperă 5 metode naturale prin care îți poți desfunda nasul: care sunt cele mai eficiente 5 decongestionante naturale.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Ai nasul înfundat? Încearcă aceste decongestionante naturale
Envato

Senzația de nas înfundat, cu sau fără secreții, se numește medical congestie nazală și poate avea numeroase cauze, de la alergii la diferite tumori nazale. 

Congestia nazală este și unul dintre semnele Covid-19 (mai multe despre simptome și cauzele congestiei nazale citește aici).

Pe piața farmaceutică există numeroase spray-uri nazale care te pot ajuta să eliberezi căile respiratorii, însă ai și câteva opțiuni naturale pe care merită să le încerci.

Ți-am pregătit o listă cu 5 decongestionante nazale naturale pe care le ai sigur în bucătărie sau, dacă nu, îți sunt oricum la îndemână.

5 decongestionante nazale naturale

Pinul

Conurile și acele de pin sunt renumite pentru efectele de calmare și antiseptice ale căilor respiratorii.

În aproximativ 5 litri de apă, timp de 5 minute fierbe o mână de ace și conuri de pin, apoi inhalează aburii pentru 10 minute.

Lămâia

Sucul de lămâie este recomandat în răceli, gripe, inflamații ale gâtului sau diferite afecțiuni ale sistemului respirator. Bazează-te pe lămâie și în cazul în care ai nasul înfundat.

Amestecă zeama de lămâie cu o jumătate de cană de apă caldă și fă gargară, sau pur și simplu consumă la un interval de câteva ore limonadă preparată cu apă caldă.

Aloe Vera

Seara, înainte de culcare, pune-ți în nas câteva picături de gel de Aloe Vera – vei fi surprins de efectul calmant și decongestionant al acestui gel aproape miraculos. Află mai multe moduri cum poți folosi Aloe Vera ca tratament aici.

Ceapa

Chinezii folosesc ceapa pentru a decongestiona căile respiratorii încă din cele mai vechi timpuri. De exemplu, pune la cuptor 5 cepe tăiate și date cu ulei, pentru 30 de minute. Scoate compoziția din cuptor, pune-o într-un material textil și încălzește-ți cu ea pieptul pentru 30 de minute. Folosește un prosop pentru a menține temperatura ridicată.

Usturoiul

Unii fitoterapeuții recomandă să mănânci 3 căței de usturoi, de trei ori pe zi, în perioadele când ai nasul înfundat. Usturoiul este renumit pentru efectele sale decongestionante.

Alte plante care sunt eficiente în tratarea nasului înfundat:

  • Mentă (antiinflamator și antiseptic; recomandare: 2-3 cești cu infuzie de mentă pe zi);
  • Eucaliptul (cu efect calmant, desfundă căile respiratorii; recomandare: fierbe apă, adaugă câteva frunze de eucalipt și fă infuzie);
  • Ulei de migdale (tratează și răceala; recomandare: combină o ceașcă de ulei de migdale cu o jumătate de linguriță de ulei de mentă, masează-ți pieptul);
  • Zincul (suplimentele alimentare precum zincul poate facilita congestia nazală);
  • Echinaceea (întărind sistemul imunitar, poate contribui și la desfundarea căilor respiratorii);
  • Soluții sărate (apa cu sare hidratează mucoasa nazală).

Cum poți preveni congestia nazală?

Pentru prevenirea congestiei nazale, încearcă să:

  1. Eviți fumatul și fumatul pasiv;
  2. Eviți schimbările bruște de temperatură;
  3. Eviți substanțele chimice;
  4. Întărește-ți sistemul imunitar.

Citește și: Igiena nazală: greşeli frecvente şi pericole care apar dacă o neglijăm

Citește și: Congestia nazală: riscuri la care te expui dacă introduci usturoi în nas

Citește și: Ești dependent de spray-ul nazal? Dr. Yasser Aboudan, medic ORL, vine cu soluții

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Uleiul CBD, între mit și realitate
Uleiul CBD, între mit și realitate