Alimente calmante pentru dureri în gât. Ce să mănânci și să bei să nu accentuezi senzația de arsură și disconfort

Când ai dureri în gât, anumite băuturi și alimente pot calma senzațiile supărătoare. Lista alimentelor care nu accentuează senzația de disconfort.
  • Publicat:
Alimente calmante pentru dureri în gât. Ce să mănânci și să bei să nu accentuezi senzația de arsură și disconfort
Alimente calmante pentru dureri în gât. Ce să mănânci și să bei să nu accentuezi senzația de arsură și disconfort

Anumite băuturi și alimente calde, inclusiv fulgii de ovăz, pot ajuta la calmarea durerii în gât. Alegerea alimentelor moi poate preveni iritarea țesuturilor. Când ai dureri în gât, senzația de arsură și disconfort poate face dificil să bei sau să mănânci.

Ce alimente și băuturi ar trebui să consumi când ai dureri în gât?

Alimentele moi și ușor de înghițit sunt, de obicei, sigure atunci când ai dureri în gât. Textura moale ajută la reducerea iritației în gât. Alimentele răcoroase, supa fierbinte sau ceaiul cu lămâie, precum și gargară cu apă caldă sărată, pot, de asemenea, calma gâtul.

Printre alimentele pe care le poți consuma se numără:

  • paste calde, gătite, inclusiv macaroane cu brânză
  • fulgi de ovăz calzi, cereale gătite sau griș
  • deserturi de gelatină
  • iaurt simplu sau cu fructe pasate
  • legume gătite
  • smoothie-uri din fructe sau legume
  • piure de cartofi
  • supe pe bază de bulion sau smântână
  • lapte
  • sucuri neacidulate, precum cel de struguri sau de mere
  • ouă jumări sau fierte
  • înghețate pe băț

Consumul acestor alimente și băuturi te va ajuta să te hrănești fără a irita și mai mult gâtul deja dureros.

Ce alimente și băuturi ar trebui să eviți?

Evită alimentele care ar putea să-ți irite mai mult gâtul sau care sunt greu de înghițit. Aici putem include:

  • biscuiți crocanți
  • pâine crocantă
  • condimente și sosuri picante
  • băuturi carbogazoase
  • alimente și băuturi foarte fierbinți
  • alcool
  • gustări uscate, cum ar fi chipsuri, covrigei sau popcorn
  • legume crude
  • fructe acide, precum portocalele, lămâile, lime-ul, roșiile și grepfrutul sau sucurile acestora

La unele persoane, lactatele pot da senzația de „acoperire” a gâtului și pot îngroșa mucusul, făcându-l mai greu de înghițit. Acest lucru poate duce la o frecvență crescută a „curățării” gâtului, ceea ce ar putea agrava durerea.

Cum să tratezi durerea în gât

Primul și cel mai ieftin mod de a-ți calma durerea în gât este să faci gargară cu apă caldă și sare. Pune aproximativ o lingură de sare în 240 ml de apă caldă. Amestecă sarea în apă, ia câteva guri, dă capul pe spate și fă gargară. Asigură-te că nu înghiți, ci scuipă și repetă procesul.

Unele remedii pe bază de plante pot ajuta, de asemenea. Spray-urile pentru gât, dropsurile sau ceaiurile care conțin rădăcină de lemn dulce sau flori de caprifoi pot aduce o oarecare alinare. Înainte de a folosi un tratament pe bază de plante, asigură-te că ești informat despre posibilele:

  • efecte secundare
  • alergii
  • interacțiuni cu alte medicamente
  • interacțiuni cu alte suplimente pe bază de plante

Dacă nu ești sigur ce poți lua în siguranță, consultă medicul. Acest lucru este mai ales important dacă ești însărcinată sau crezi că ai putea fi însărcinată, deoarece unele remedii pe bază de plante nu sunt sigure în timpul sarcinii.

De asemenea, poți folosi metode fără prescripție medicală. Pastilele pentru gât, care pot fi găsite în unele magazine alimentare și farmacii, pot reduce temporar durerea în gât și, de multe ori, au un gust plăcut. Acetaminofenul (Tylenol) este un analgezic ușor pe care unii oameni îl folosesc pentru dureri minore. Poate ajuta și la calmarea durerii în gât. Înainte de a lua acetaminofen, citește instrucțiunile de pe ambalaj și ia doza recomandată pentru tine.

Dacă niciuna dintre aceste metode nu îți aduce o alinare de durată, iar durerea în gât continuă, este posibil să ai nevoie de medicație pe bază de rețetă. Discută cu medicul dacă te confrunți cu o durere în gât severă, febră mare sau ganglioni umflați.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandări: