Alimente recomandate în situaţii de crampe menstruale, insomnie sau dureri de cap

Anumite alimente ne pot ajuta să eliminăm sau să ameliorăm anumite dureri sau stări de indispoziţie.
  • Publicat:
Alimente recomandate în situaţii de crampe menstruale, insomnie sau dureri de cap
FOTO: 123rf.com

Deseori se vorbeşte despre beneficiile anumitor alimente (de exemplu, cum fructele de pădure sunt bogate în antioxidanţi, iar peştele este o sursă generoasă de omega-3), dar asta nu înseamnă că toate sunt necesare sau ţse potrivesc într-un anumit moment.  Am pregătit o listă de alimente care pot ajuta în ameliorerea anumitor simptome precum balonarea, crampene menstruale, insomnia şi multe altele.

Crampe menstruale

Alimente bune: este nevoie de o dietă scăzută în grăsimi, pe bază de plante şi bogată în fibre. Poţi consuma produse din grâu întreg, legume, leguminoase, nuci, seminţe şi fructe.

Cum funcţionează: Potrivit cercetărilor din nutriţie, prostaglandinele (un grup de compuşi asemănători hormonilor care determină durerea şi inflamaţiile) influenţează nivelul de estrogen responsabil pentru crampele menstruale. O dietă bogată în fibre, scăzută în grăsimi şi bazată pe plante scade concentraţia de estrogen şi producţia de prostaglandină, ulterior scăzând nivelul durerii resimţite.

Probleme digestive

Alimente permise: iaurt, fasole, seminţe de chia, papaya, ovăz, apă, ceai de mentă, seminţe de chimen, mere şi pere.

Cum funcţionează: Este nevoie de o combinaţie de probiotice care să regleze sistemul digestiv, iar fibrele pot ajuta la eliminarea fluidelor stagnante din corp. Bacteriile probiotice din iaurt ajută la reglarea digestiei, în timp ce fibrele din fasole, mazăre, linte şi seminţe de chia ajută la eliminarea ”resturilor”. De asemenea, menta şi chimenul funcţionează perfect ca antispasmodice care ajută la relaxarea muşchilor intestinali. Alimentele bogate în fibre precum merele şi perele ajută la reglarea tractului digestiv, iar asta pentru că alimente care conţin o cantitate mare de apă (pere, pepene, roşii, struguri) ajută la îmbunătăţirea acestuia.

Insomnie

Alimente benefice: ananas, portocale, banane

Cum funcţionează:  Într-un studiu din 2013 publicat în Journal of Pineal Research, s-a demonstrat că în urma consumului de ananas, portocală sau banană creşte semnificativ concentraţia de melatonină din corp, un horomon care ajută la controlarea ciclului somnului. Aşadar, acestea trebuie consumate cu două ore înainte de somn, pentru a îmbunătăţi capacitatea de a adormi şi combate insomnia.

Stres şi anxietate

Alimentele bune: sparanghel, peşte, afine şi carbohidraţi sănătoşi

Cum funcţionează: Ţintind către nutrienţii de bază poate fi o strategie eficientă în combaterea stresului. Potrivit unui studiu german, vitamina C din afine ajută la scăderea tensiunii şi nivelului de cortizol după o situaţie stresantă în care subiecţii au fost puşi să ţină un discurs public sau să rezolve o problemă de matematică. La rândul său, sparanghelul este bogat în acid folic, identificat şi ca nutrientul care îmbunătăţeşte dispoziţia. Să nu uităm de acizii graşi omega-3 care ajută la menţinerea nivelului de cortizol şi adrenalină. Cât despre carbohidraţii buni, aceştia pot creşte producţia de serotonină din creier, care determină starea de relaxare.

Dureri de cap

Alimentele benefice: cafea, ceai negru, spanac, peşte gras- sardine, hering şi păstrăv

Cum funcţionează: Unul dintre ingredientele regăsit în numeroase medicamente este cofeina. Aceasta ajută corpul să elimine durerea aşadar, câteva guri de cafea sau de ceai negru pot ameliora durerea de cap. În cazul în care nu se pot consuma aceste băuturi, se poate mânca spanac. Conţine vitamina B şi ajută la prevenirea migrenelor.

Balonare

Alimente permise: sparanghel, cafea, ceai negru sau verde, lămâie, castravete, avocado, banană şi papaya

Cum funcţionează: Ceaiul şi cafeaua combat retenţia de apă, banana şi avocado sunt bogate în potasiu echilibrează organismul, iar lămâia este un detoxifiant natural. Chiar şi legumele verzi luptă împotriva balonării, iar printre acestea se numără sparanghelul, care conţine fibre probiotice necesare pentru absorbţia de nutrienţi şi prevenirea balonării şi apariţiei gazelor.

Dureri musculare şi articulare

Alimente permise: banană, avocado, portocale, fructe de pădure, turmenic, nuci, verdeţuri, broccoli şi cartof dulce.

Cum funcţionează: Consumul de magneziu, potasiu şi calciu ajută la diminuarea durerilor din corp. De asemenea, Vitamina C, care se găseşte în abundenţă în căpşuni, afine şi zmeură poate ajuta la ameliorarea durerilor, ba chiar poate proteja corpul de apariţia osteoartritei.  Să nu uităm că Vitamina C este totodată esenţială în formarea colagenului, o componentă ideală pentru cartilaje şi oase.

Stări de indispoziţie

Alimente bune: somon, avocado, proteină slabă, iaurt, ovăz şi ciocolată neagră

Cum funcţionează: Ciocolata neagră ajută la creşterea nivelului de serotonină, care duce la reglarea dispoziţiei. Totodată este un aliment bogat în amino acid L-Triptofan, care accelerează producţia de serotonină în creier. Acelaşi lucru îl putem spune şi despre carne, peşte şi ouă care ajută la stabilirea energiei şi nivelului glicemiei, reglând automat dispoziţia.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Sucul de noni: riscuri şi beneficii
Sucul de noni: riscuri şi beneficii
Recomandări:
Băutura care îți curăță plămânii de fumul de țigară, flegmă și mucus
Băutura care îți curăță plămânii de fumul de țigară, flegmă și mucus
5 remedii naturale pentru a vindeca aftele bucale
5 remedii naturale pentru a vindeca aftele bucale