Apa sărată, remediul natural pentru alergii și boli respiratorii

Apa sărată este folosită și sub formă de aerosoli pentru prevenirea și tratarea bolilor respiratorii precum rino-faringite, sinuzite, viroze, rinite alergice etc.
  • Publicat:
Apa sărată, remediul natural pentru alergii și boli respiratorii
Foto: PR

Soluțiile și sursele de vindecare sunt de multe ori mai simple decât credem. Și mult mai la îndemână. Dacă și ție alergiile de toate felurile îți creează probleme, atunci cercetează ce îți oferă România. Faci parte dintre cei care suferă de afecțiuni respiratorii? Contează pe resursele naturale locale. Stațiunea Sovata este recunoscută pentru bioclimatul său, pentru lipsa poluării industriale și pentru aeroionizarea negativă. Iată trei atuuri care o fac locul ideal pentru tratarea bolilor respiratorii. Elementele benefice din aer și din apă sunt absorbite prin intermediul pielii și al mucoaselor.

Apa sărată și beneficiile ei

Apa sărată este folosită și sub formă de aerosoli pentru prevenirea și tratarea bolilor respiratorii precum rino-faringite, sinuzite, viroze, rinite alergice, astm bronșic, bronșită cronică sau fibroză pulmonară. 

Elementul minune din apa sărată este asemănător hormonilor feminini și se numește auxin. Apa sărată și nămolul terapeutic din Lacul Ursu de la Sovata sunt bogate în acest element asemănător estrogenului și progesteronului. Auxinul este secretat de crustaceul de apă sărată Artemia salina. 

„Atât sarea, cât și auxinul sunt absorbite, pe decursul tratamentului, prin piele și prin mucoasă și se integrează în organism. Așa se explică efectul benefic prelungit al tratamentelor în cazul diverselor afecțiuni cronice: locomotorii, ginecologice, respiratorii, neurologice şi dermatologice” susține Suzana Pretorian, medic specialist balneolog.

Apa sărata mai are un aliat și anume, nămolul. El ajută la creșterea imunității prin efect de reglare neuro-psiho-imuno-endocrină mediat de hipotalamus, astfel:

  • Efecte fizice: Temperatura diferită de cea a corpului (în general mai mare) stimulează receptorii nervoși din piele, care induc vasodilatație sau vasoconstricție + vasodilatație (în caz de aplicare de nămol rece), precum și reacții la distanță mai complexe ce se transmit prin rețeaua sistemului nervos
  • Efecte chimice: Substanțele conținute în nămol (de ex sare, bicarbonați, sulfați, hidrogen sulfurat, acizi humici, vitamine) au efect direct asupra pielii (emolient, antiinflamator), cât și de permeabilizare (pielea devine mai permisivă fatță de transferul acestor substanțe către țesutul subcutanat). Vasodilatația amintită anterior permite captarea substanțelor din țesutul subcutanat și transportul lor către interiorul corpului, dar și detoxifierea profundă a țesuturilor, mergând până la nivel intercelular dupa 5 zile de tratament.
  • Efecte ionice și electromagnetice: prin intermediul apei din nămol, dar și al apei biologice din și dintre celulele organsimului, respectiv al apei din fluidele circulante (sânge, limfa) se modifică frecvența de vibrație a moleculelor din corp, în termeni simpli se „deblochează căile energetice” și se „armonizează nivelele energetice din diferite țesuturi ale corpului”. 
  • Efecte psihice: starea de bine (în esență armonizarea energetică complexă) este transmisă de la nivelul hipotalamusului catre cortexul cerebral, care „conștientizează”  starea de bine.

Într-un organism detoxifiat, bine circulat/oxigenat, nutrit, echilibrat energetic – celulele imune, cât și comunicarea dintre ele devin mult mai competente, adică detectează mai prompt pătrunderea unor agenți toxici/infecțioși, îi anihilează mai eficient, dar în acelasi timp nici nu dezvolta reacții imune exagerate, hiperreactive sau aberante (ca în cazul bolilor autoimune – unde imunitatea aberantă atacă țesuturile proprii confundate cu molecule străine). 

După o perioadă de depresie imună survenită de obicei în a 3-4-a zi de tratament, imunitatea începe să crească, astfel încât la 2-3 săptămâni posttratament, ea este de câteva ori mai eficientă decat imediat înaintea tratamentului. Această stare de imunitate crescută se menține până la o jumătate de an post-tratament și chiar câțiva ani.

Urmărește CSID.ro pe Google News