Apelează la produse apicole dacă te încearcă gripa şi răceala!

Mierea, lichid vindecător al multor boli, aducător de bună dispoziţie. Cu alte cuvinte, acest aliment excelent este şi un medicament eficient. Şi pentru că iarna bate la uşă, produsele apicole sunt o modalitate sigură şi rapidă de a ţine boala la distanţă. Au rol preventiv şi curativ şi în afecţiunile aparatului respirator, pus la grea încercare în special în această perioadă.
  • Publicat:
Apelează la produse apicole dacă te încearcă gripa şi răceala!

Mierea, lichid vindecător al multor boli, aducător de bună dispoziţie. Cu alte cuvinte, acest aliment excelent este şi un medicament eficient. Şi pentru că iarna bate la uşă, produsele apicole sunt o modalitate sigură şi rapidă de a ţine boala la distanţă. Au rol preventiv şi curativ şi în afecţiunile aparatului respirator, pus la grea încercare în special în această perioadă. 

Încă din cele mai vechi timpuri, mierea de albine era recomandată atât celor sănătoşi, cât şi celor bolnavi. Acest minunat produs apicol şi-a dovedit eficienţa în rezolvarea a numeroase probleme de sănătate, cât şi în sfera frumuseţii (ideală pentru îngrijirea pielii şi părului).

Cercetătorul german Franz Otto Neufer a descoperit în conul unui vulcan de la Mahdersheit că cel mai vechi strămoş al albinelor datează de 50 de milioane de ani. Impresionant, nu? De la înscrierile care relatează despre mierea de albine la cercetări amănunţite.

Tot mai multe studii şi experimente clinice recomandă apiterapia ca o alternativă naturală de tratament. Produsele apicole sunt medicamente veritabile, arată studiile. Sunt considerate drept produse farmaceutice în unele ţări şi se pot achiziţiona în farmacii. Trebuie însă menţionat că beneficiile nutritive şi curative ale produselor apicole ecologice s-au dovedit cu mult superioare celorlalte. Sunt practic obţinute într-o zonă nepoluată, certificată ecologic. Vorbim aşadar de produse apicole pure, de cea mai bună calitate, fără substanţe chimice şi fără poluanţi.

Păstura de albine şi polenul

Păstura de albine se distinge prin conţinutul bogat de substanţe active dintre care trebuie enumerate în primul rând hormonii naturali, enzimele, aminoacizii, elementele de creştere şi cele antibiotice, vitamine, minerale şi oligoelemente. Păstura de albine este realizată în stup prin fermentarea naturală a polenului.

Astfel, polenul recoltat de albinele lucrătoare este preluat de cele tinere care încă nu zboară, este fărâmiţat şi îmbogăţit cu enzimele produse de acestea. Cu acest produs, ele umplu celulele fagurelui în proporţie de două treimi, peste care adaugă miere, şi apoi căpăcesc fagurele, închizându-l astfel ermetic.

Urmează un complicat proces de fermentaţie format din mai multe faze distincte şi care durează 3 luni. În acest timp, este anulat stratul protector al granulelor de polen care îl fac greu asimilabil şi alergogen. Dar cel mai important este procesul de îmbogăţire în factori activi, vitali pentru sănătatea noastră.

Astfel, valoarea nutritivă şi potenţialul antibiotic al păsturii de albine sunt de 3 ori mai mari decât cele ale polenului, păstura putându-se lăuda cu o compoziţie mult mai complexă decât polenul. Conţinutul bogat în pigmenţi vegetali şi în vitamine fac ca atât polenul, cât şi păstura să fie de un real ajutor în bolile respiratorii alergice, precum şi în epidemiile de gripă şi infecţiile virale din timpul sezonului rece.

Specialiştii recomandă să mestecăm o bucăţică de propolis brut de 3-4 ori pe zi în caz de răceală. La fel de eficient este lichidul rezultat dintr-un amestec de miere, suc de lămâie şi apă călduţă. Apelând tot la vindecare rapidă pe bază de miere se poate prepara foarte uşor o pastă din părţi egale de miere, suc de ceapă şi hrean – se ia câte o lingură de 3 ori pe zi.

Lăptişorul de matcă, ceara şi veninul de albine

În scop preventiv, lăptişorul de matcă este eficient în epidemiile de gripă şi infecţiile virale acute. Diminuează transpiraţia, tusea, crizele de astm bronşic etc. Ceara de albine este un produs natural, cu proprietăţi antiinfecţioase, antiinflamatorii, antiseptice etc.

Efectele benefice sunt extrem de variate. Poate trata amigdalita, poate fi folosită ca expectorant, poate fi un remediu în cazul tusei şi a inflamaţiilor mucoasei nazale şi chiar şi a astmului bronşic. Cât despre veninul de albine, aplicat prin microînţepături, acesta ameliorează crizele de astm bronşic.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Chirila
Andreea Chirilă este absolventă a Facultăţii de Filosofie şi a ocupat timp de 8 ani funcţia de editor coodonator al revistei “Ce se întâmplă, doctore?”. De asemenea, Andreea Chirilă s-a ocupat de rubrica de beauty a revistei, prin pictoriale, articole dedicate tendinţelor din make up, ...
citește mai mult