Ce este apiterapia, cu ce se „mananca” ea si cu ce „dulci” rezultate este folosita? O metoda care utilizeaza proprietatile terapeutice ale produselor stupului – polen, propolis, venin, laptisor de matca – in tratamentul bolilor, a inceput doctorita Alice Popescu, specialista mea de incredere de la Institutul de Medicina Alternativa si Complementara. Si m-a facut si mai curioasa.
CSID: „Te iubesc ca mierea”, ii spunea fata imparatului in „Sarea in bucate” si tot nu l-a multumit. Pentru ca noi nu traim in basme stim ca sarea nu este atat de recomandata in alimentatie, pe cand mierea… Laudati-mi-o putin…
Dr. Alice Popescu: Este un foarte bun cicatrizant, emolient, antioxidant, de aceea se foloseste foarte mult in cosmetica, si de asemenea in tratamentul unor plagi, ulcere varicoase. De asemenea, este si un antibiotic natural, desi cu actiune mai slaba decât a propolisului – are efect inhibitor atât asupra bacteriilor, cât si a fungilor. Efectul sedativ si laxativ usor sunt deja binecunoscute.
CSID: Daca ar fi sa luam soi cu soi, pentru ce este exact recomandata cea de salcam, cea de tei, cea poliflora… De care sa luam si in ce moment?
Dr. A.P.: Mierea de salcâm, desi e cea mai fina ca gust, nu e cel mai eficient sortiment de miere din punct de vedere terapeutic. Este sedativa, antitusiva si cicatrizanta, ca orice miere naturala, dar daca se ia in scop terapeutic, aceleasi efecte pot fi obtinute mai usor cu o miere poliflora sau de tei. Mierea de mana are un continut ridicat de minerale, este antiinflamatorie si cicatrizanta, are un usor efect antialergic. Mierea de conifere are efect diuretic si laxativ, mierea de trifoi este antidiareica si se indica si in boli ginecologice, mierea de menta ajuta in diskinezii biliare si balonare, are efect antispastic.
CSID: O mare problema a mea, pentru ca zilnic consum miere dimineata cu cereale… Exista miere contrafacuta? Si daca da, noi cum le deosebim?
Dr. A.P.: Exista falsuri grosolane, de tipul sirop de zahar fiert cu tei sau alte plante, ca sa miroasa a miere; dar si falsuri mai greu de depistat, de exemplu asa-numita „miere de hranire”, respectiv miere produsa de albinele hranite cu sirop de zahar sau serbet special de catre apicultor. Albinele transforma zaharul in miere si-o depun in faguri, dar acea miere este lipsita de virtuti terapeutice. Nu putem avea certitudinea ca o miere este naturala si de calitate decât dupa analize de laborator, specializate. Dar mierea naturala cristalizeaza, se „zahariseste” dupa câteva luni, formând granule mici de glucoza, cu gust caracteristic.
CSID: Si propolisul imi era un neprieten care la nevoie s-a cunoscut.
Dr. A.P.: Propolisul este o substanta rasinoasa pe care albinele o culeg de pe mugurii si mladitele plantelor si o amesteca apoi cu ceara si secretii specializate. Il folosesc pentru izolare si aparare. In terapie, propolisul se utilizeaza cel mai mult ca antiseptic cu spectru larg si foarte puternic. Este util atât contra bacteriilor, cât si a fungilor si virusurilor. De asemenea, i s-au demonstrat si calitati antitumorale si cicatrizante. Are si efect antioxidant si ajuta la eliminarea metalelor grele. Domeniul cel mai larg de utilizare a propolisului sunt infectiile, mai ales cutanate, digestive si in sfera ORL.