Ashwagandha, bună pentru sănătate. Reduce stresul, anxietatea şi infertilitatea la bărbaţi

Ashwagandha este o plantă medicinală ideală pentru sănătate. Iată câteva dintre beneficiile sale.
  • Publicat:
Ashwagandha, bună pentru sănătate. Reduce stresul, anxietatea şi infertilitatea la bărbaţi
FOTO: shutterstock / Ashwagandha, bună pentru sănătate. Reduce stresul, anxietatea şi infertilitatea la bărbaţi

Ashwagandha este o plantă medicinală folosită încă din antichitate, clasificată drept adaptogen, adică ajută corpul să controleze stresul. Bineînţeles, oferă numeroase beneficii atât pentru creier, cât şi pentru organism. De exemplu, accentuează funţionalitatea creierului, scade glicemia şi nivelul de cortizol şi luptă împotriva simptomelor depresiei şi anxietăţii. Iată beneficiile pe care le are ashwagandha, toate demonstrate ştiinţific.

Ce este Ashwagandha?

Ashwagandha este una dintre cele mai importante ierburi din Ayurveda, o formă a medicinei alternative care are la bază principiile indiene de vindecare naturală. Această plantă se foloseşte de peste 3.000 de ani pentru a elimina stresul, pentru a creşte nivelul energiei şi pentru a îmbunătăţi concentraţia. În Sanskrită, „Ashwagandha” înseamnă ”mirosul calului”, care face referire atât la mirosul unic, cât şi la capacitatea de a creşte forţa. Numele ei botanic este Withania somnifera şi mai este cunoscută şi ca gingsengul indian sau vişinul de iarnă. Îşi are originile în India şi Nordul Africii, iar extractul sau pudra de rădăcină de Ashwagandha sau din frunze se foloseşte pentru a trata o varietate de afecţiuni.

Reduce nivelul glicemiei

În numeroase studii s-a demonstrat că Ashwagandha scade nivelul glicemiei. Mai exact, s-a observat o creştere a secreţiei de insulină şi îmbunătăţirea sensibilităţii la insulină în celulele musculare. În plus, mai multe studii sugerează că poate reduce nivelul glicemiei, atât în cazul persoanelor sănătoase, cât şi a celor care suferă de diabet.

Ar putea avea proprietăţi anticancerigene

Anumiţi compuşi din Ashwagandha ajută la inducerea apoptozei, care este o formă a morţii celulare programate. De asemenea, împiedică creşterea noilor celule canceroase. Studiile realizate pe animale arată că s-au putut trata diferite tipuri de cancer, printre care cancerul de sân, de plămâni, de colon, de creier şi cancerul ovarian, dar şi că se pot reduce cu 70-80% creşterile tumorilor. Totodată, tratamentul previne şi răspândirea cancerului către alte organe.

Reduce nivelul de cortizol

Cortizolul este cunoscut şi ca hormonul de stres, iar în urma unor studii s-a demonstrat că Ashwagandha reduce nivelul de cortizol cu aproximativ 30%.

Reduce stresul şi anxietatea

Această plantă medicinală este cunoscută pentru capacitatea sa de a reduce stresul. Cercetările au raportat un blocaj al stresului către creier, în special în cazul persoanelor care suferă de tulburări de anxietate. De exemplu, în urma unui studiu de 60 de zile la care au participat 64 de persoane care sufereau de stres cronic, cei care au consumat suplimente cu Ashwagandha au raportat o reducţie a anxietăţii şi insomniei de 69%, comparativ cu 11% în cazul grupului căruia i s-a administrat trtament placebo.

Reduce simptomele depresiei

Deşi nu a fost atent studiată, acele câteva studii deja existente sugerează că Ashwagandha poate ajuta la ameliorarea depresiei.

Accelerează testosteronul şi creşte fertilitatea la bărbaţi

Suplimentele cu Ashwagandha au efecte puternice asupra nivelului de testosteron şi a sănătăţii aparatului reproducător. Mai exact, în urma studiilor s-a putut observa o îmbunătăţire a cantităţii şi calităţii spermei, dar şi un nivel crescut de antioxidanţi. Mai mult, după trei luni de tratament, 14% dintre partenerele celor 75 de bărbaţi infertili care au participat la studiu, au rămas însărcinate.

Scade nivelul colesterolului şi trigliceridelor

Pe lângă efectele antiinflamatorii, Ashwagandha poate ajuta la îmbunătăţirea sănătăţii inimii şi reduce nivelul colesterolului şi trigliceridelor. De exemplu, în urma unui studiu s-a descoperit o scădere semnificativă a grăsimii din sânge. Un alt studiu sugerează o scădere a colesterolului total şi nivelului trigliceridelor cu 53%, respectiv 45%.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandări:
Cum tratezi acasă tusea greu de controlat
Cum tratezi acasă tusea greu de controlat
12 remedii naturale pentru durerile de stomac. Cum să scapi de disconfort fără pastile
12 remedii naturale pentru durerile de stomac. Cum să scapi de disconfort fără pastile