Baia detoxifiantă, aliatul împotriva febrei şi răcelii: cum funcţionează, reţete homemade

O posibilă utilizare a băilor detoxifiante este ca tratament împotriva răcelii, calmând astfel corpul şi durerile musculare.
  • Publicat:
Baia detoxifiantă, aliatul împotriva febrei şi răcelii: cum funcţionează, reţete homemade

O baie detoxifiantă este considerată un mod natural care ajută la eliminarea toxinelor din corp. În timpul acestui proces, ingrediente precum sarea Epsom (sulfatul de magneziu), ghimbirul şi uleiurile esenţiale sunt dizolvate în cadă, în apă caldă. Poţi profita de acest proces între 12 minute şi o oră. O posibilă utilizare a băilor detoxifiante este ca tratament împotriva răcelii. Dovezile în privinţa beneficiilor acestui proces în tratarea răcelii sunt limitate, dar cu ajutorul lor se pot ameliora anumite simptome care apar în timpul răcelii, calmând astfel corpul şi durerile musculare.

Baia detoxifiantă: cum funcţionează

În urma unei răceli pot apărea simptome nu tocmai confortabile, iar băile detoxifiante pot ajuta la ameliorarea lor. Alături de uleiurile esenţiale, precum cele de lavandă şi muşeţel, pot ajuta la relaxarea şi calmarea stărilor apărute în urma răcelii. În urma unui mic studiu la care au participat 19 persoane s-a descoperit că adăugând sare Epsom creşte nivelul de magneziu din corp. Astfel, corpul produce acid lactic, care ajută la eliminarea durerilor şi disconfortului, relaxând totodată muşchii. Alte cercetări arată că anumite uleiuri esenţiale au proprietăţi antimicrobiene şi antivirale. De exemplu, uleiul esenţial de eucalipt este terapeutic pentru virusurile respiratorii şi ajută la îndepărtarea congestiei.

Baia detoxifiantă: tratează febra?

Deşi dovezile ştiinţifice sunt limitate, băile calzi sunt considerate un remediu foarte vechi pentru ameliorarea febrei. Apa trebuie să aibă o temperatură între 27°C şi 32°C şi nu este recomandat să optezi pentru aceasta dacă te simţi ameţit sau instabil. Dacă începi să ai frisoane, va trebui să creşti temperatura apei. Frisoanele sunt un mod natural al corpului prin care încearcă să crească temperatura, accentuând febra.

Baia detoxifiantă: cât este de sigură şi cum să o pregăteşti

Înainte de a încerca băile detoxifiante, ideal este să vorbeşti cu un medic. Femeile însărcinate, copiii şi persoanele care suferă de probleme la nivelul rinichilor, nu ar trebui să apeleze la acest proces. În plus, atât înainte, în timpul, cât şi după ce faci baia detoxifiantă, trebuie să bei foarte multă apă. De asemenea, dacă ai frisoane sau stări de ameţeală, ieşi imediat din cadă.

Există numeroase reţete perfecte pentru o baie relaxantă, în funcţie de simptomele pe care le ai. Pentru început, poţi face baie detoxifiantă o dată pe săptămână, iar în acest timp încearcă să observi dacă pielea este uscată sau deshidratată. Începe cu o perioadă mică de 12 până la 20 de minute pentru a vedea şi cum reacţionează corpul la aceste băi. Dacă ţi se par relaxante şi nu ai reacţii negative, poţi creşte timpul petrecut în cadă, dar şi numărul băilor până la trei pe săptămână.

Baie detoxifiantă cu sare Epsom. Printre potenţialele beneficii se numără reducerea durerilor şi arsurilor musculare, dar şi relaxarea. Umple cada cu apă caldă, iar în acest timp adaugă o linguriţă de ulei de cocos şi 5 picături de ulei de lavandă. Când crezi că este suficientă apă în cadă, adaugă 32 de linguriţe de sare Epsom. Foloseşte mâna sau piciorul pentru a ajuta la dizolvarea sării. Stai în cadă între 12 minute şi o oră.

Baie detoxifiantă cu ghimbir. Potenţialele beneficii ale acestei băi sunt eliminarea toxinelor din corp şi reducerea durerilor musculare. Amestecă 5 linguriţe de sare Epsom, 5 linguriţe de sare de mare şi 3 linguriţe de ghimbir măcinat. Mai poţi adăuga şi 5 linguriţe de bicarbonat de sodiu. Odată ce cada se umple adaugă 16 linguriţe de oţet de mere. Stai în cadă timp de 45 de minute şi bea apă în tot acest timp pentru a te hidrata. Acest proces poate fi extrem de deshidratant, tocmai de aceea este important să bei apă înainte, în timpul şi după ce termini baia.

Baie detoxifiantă cu sare de mare şi ulei esenţial de eucalipt. Beneficiile acestei băi stau în eliminarea congestiei, a durerilor musculare şi inflamaţiilor. Adaugă 16 linguriţe de sare de mare, 16 linguriţe de sare Epsom şi 10 picături de ulei esenţial de eucalipt. Timp: poţi sta de la 12 minute până la o oră.

Băile detoxifiante: când să mergi la medic

Nu îţi pune baza că băile detoxifiante te scapă de febră şi răceală în întregime. Acestea nu funcţionează în cazul tuturor persoanelor şi, tocmai de aceea, dacă simptomele nu se ameliorează în timp de o săptămână sau 10 zile, este cazul să faci o vizită medicului. De asemenea, mergi la doctor atunci când:

  • ai febră mai mare de 38°C;
  • ai febră de cinci sau mai multe zile;
  • când te confrunţi cu dispnee;
  • când eşti răguşit;
  • dacă ai usturimi severe în gât, dureri de cap sau sinusuri.

Alte remedii homemade împotriva răcelii

  • Ceaiul cu miere poate ajuta la eliminarea disconfortului din gât. De asemenea, poţi încerca ghimbirul proaspăt şi lămâia în apă fierbinte.
  • Foloseşte soluţie salină pentru a clăti mucusul din cavitatea nazală. Foloseşte această modalitate pentru tratarea problemelor la nivelul sinusurilor, a răcelii sau alergiilor nazale.
  • Supa de pui are proprietăţi antiinflamatorii care ajută la îndepărtarea răcelii. De asemenea, fluidele te ajută să menţii corpul hidratat.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandări:
Cum tratezi acasă tusea greu de controlat
Cum tratezi acasă tusea greu de controlat
12 remedii naturale pentru durerile de stomac. Cum să scapi de disconfort fără pastile
12 remedii naturale pentru durerile de stomac. Cum să scapi de disconfort fără pastile