Beneficiile usturoiului negru pentru sănătate

Alimentele de culoare neagră evoacă imaginea unor alimente stricate de care vrei să stai cât mai departe, nu-i aşa? Ei bine, odată ce vei afla despre beneficiile usturoiului negru pentru sănătatea ta, sigur îţi vei schimba părerea.
  • Publicat:
Beneficiile usturoiului negru pentru sănătate

Alimentele de culoare neagră evoacă imaginea unor alimente stricate de care vrei să stai cât mai departe, nu-i aşa? Ei bine, odată ce vei afla despre beneficiile usturoiului negru pentru sănătatea ta, sigur îţi vei schimba părerea.

Deşi nu este la fel de cunoscut sau folosit ca usturoiul alb, obişnuit, usturoiul negru este din ce în ce mai popular zilele acestea, mai ales în gastronomie şi medicină alternativă.

Usturoiul negru a fost prima oară produs şi folosit în Coreea de Sud, unde era recunoscut pentru beneficiile incredibile asupra sănătăţii. Usturoiul negru este de fapt usturoi supus unei tehnici speciale de fermentaţie, cunoscută în Asia de peste o mie de ani. Usturoiul este fermentat în vase de lut şo apoi folosit în în diferite preparate culinare şi tratamente. Când este pus la fermentat acesta produce melanoidin, o substanţă responsabilă pentru  culoarea lui, cu beneficii importante pentru sănătate.

Medicii din Asia foloseau această metodă de a fermenta usturoiul, pentru a extrage cele mai sănătoase proprietăţi din usturoi, reducând intoleranţa la digerare şi gustul neplăcut pentru unii. Pentru a se obţine usturoiul negru, se macerează usturoiul alb printr-un proces 100% natural. Durează aproximativ 45 de zile, timp în care este expus la condiţii optime de umiditate şi temperatură după o retetă care este păstrată secretă.

Usturoiul negru să aibă o consistenţă de jeleu, mai moale şi uşoară decât cel alb. În plus, aroma puternică a usturoiului alb este foarte redusă în usturoiul negru.

Luptă împotriva infecţiilor

Usturoiul negru te ajută să lupţi cu infecţiile din corp. Cu toţii ştim că usturoiul alb, obişnuit are efecte antimicrobiene, antibiotice şi antimicotice, datorită conţinutului de alicină. S-alicisteina din usturoiul negru ajută la absorbirea mai rapidă a acestui compus. Usturoiul negru este considerat un tratament natural excelent pentru tuse şi răceală. Consumul lui regulat reduce riscul de infectii respiratorii superioare.

Un antioxidant puternic

Antioxidanţii sunt substante ce au rolul de a reduce efectele toxice ale radicalilor liberi care afectează sistemul imunitar. Sistemul imunitar este responsabil de apărarea împotriva agenţilor patogeni ce pot afecta sănătatea organismului. Vitaminele C, B6, mineralele seleniu şi mangan pe care le conţine usturoiul negru sunt esenţiale pentru  buna funcţionare a sistemului imunitar. Slăbirea acestuia duce la o multitudine de probleme de sănătate. Antioxidanţii din usturoiul negru previn îmbătrânirea organismului, ajută la menţinerea frumuseţii pielii, părului şi unghiilor.  Usturoiul negru coţtine o cantitate dublă de antioxidanţi faţă de usturoiul alb.

Previne bolile cardiovasculare

Usturoiul negru  este denumit şi alimentul  inimii şi al sistemului circulator. Favorizează circulaţia optimă a sângelui, combate rigidizarea arterelor, previne bolile cardiovasculare şi cerebrovasculare, subţiază sângele şi are rol vasodilatator.
Usturoiul negru asigura protectie impotriva imbatrânirii vaselor. De aceea este recomandat hipertensivilor si persoanelor cu colesterolul peste limitele normale.

Îmbunătăţeşte digestia

Usturoiul negru activează  digestia şi îmbunătăţeşte funcţiile organelor digestive. Poate fi asociat mancărurilor mai grase, favorizând digestia acestora. Un consum regulat îmbunătăţeşte digestia persoanelor care suferă de afecţiuni ale vezicii biliare. Usturoiul negru este mai uşor de digerat decât cel alb, ceea ce înseamnă că organismul absoarbe mult mai uşor nutrienţii.

Ţine sub control nivelul colesterolului

Usturoiul negru este indicat celor care suferă de hipercolesterolemie sau au problemele provocate de colesterolul mărit. Usturoiul negru are o concentraţie mai mare la 100 de grame de S-alicisteină, un derivat de aminoacid care ajută la reducerea colesterolului şi reduce riscul apariţiei unor tipuri de cancer.

Usturoiul negru are o savoare foarte complexă, aromatică, cu tente de lemn dulce şi prună uscată, uşor afumat şi dulceag. Această aromă este cunoscută sub numele de umami, termen care tradus  înseamna gust (uma)  delicios (mi). Umami este al cincilea gust, recunoscut recent de către occidentali şi se înscrie pe listă după cel sărat, dulce, acru şi amar. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandări:
Cum tratezi acasă tusea greu de controlat
Cum tratezi acasă tusea greu de controlat
12 remedii naturale pentru durerile de stomac. Cum să scapi de disconfort fără pastile
12 remedii naturale pentru durerile de stomac. Cum să scapi de disconfort fără pastile