Bicarbonatul de sodiu şi oţetul de mere: împreună sau separat? Beneficii şi riscuri

Iată ce se întâmplă în corpul tău atunci când consumi bicarbonatul de sodiu şi oţetul de mere împreună şi separat.
  • Publicat:
Bicarbonatul de sodiu şi oţetul de mere: împreună sau separat? Beneficii şi riscuri
FOTO: shutterstock / Bicarbonatul de sodiu şi oţetul de mere: împreună sau separat? Beneficii şi riscuri

Oţetul de mere şi bicarbonatul de sodiu oferă numeroase beneficii pentru sănătate atunci când sunt consumate separat însă, cele două au fost totodată folosite împreună şi se pare că formează un duo de excepţie. Acest amestec promite să îmbunătăţească digestia, reduce durerile articulare, luptă împotriva infecţiilor tractului urinar şi chiar ajută în procesul de slăbire.

Beneficii, când sunt folosite separat

De-a lungul timpului, atât oţetul de mere, cât şi bicarbonatul de sodiu au fost asociate beneficiilor pentru sănătate. De exemplu, în urma unui studiu s-a observat că oţetul de mere ajută la distrugerea virusurilor şi bacteriilor precum E. coli, S. aureus, C. albicans, cât şi norovirusul, care este principala cauză a toxinfecţiei alimentare. De asemenea, oţetul de mere mai poate ajuta la scăderea glicemiei şi îmbunătăţirea sensibilităţii la insulină. Studiile făcute pe animale sugerează că oţetul poate reduce tensiunea arterială, colesterolul şi nivelul trigliceridelor, deşi aceste descoperiri nu au în vedere şi organismul uman. Alte studii mai vechi arată că oţetul de mere poate reduce senzaţia de foame, iar astfel ajută persoanele care au probleme cu greutatea să scape de kilogramele în plus. Bineînţeles, şi în acest sens descoperirile sunt limitate.

Când vine vorba de bicarbonatul de sodiu, cercetările sugerează că folosirea lui pentru clătirea gurii poate preveni pierderea smalţului dentar. Mai mult, ajută la îmbunătăţirea performanţelor în privinţa antrenamentelor de scurtă durată, dar de intensitate mare.

Cum funcţionează împreună?

Amestecul de oţet de mere cu bicarbonat de sodiu ajută la alcalinizarea organismului şi prevenirea bolilor care pot apărea în mediile acide. Mai exact, ceea ce mâncăm sau bem poate avea control asupra nivelului pH-ului şi un efect foarte mic legat de cât de acid sau alcalin este organismul. Se presupune că acest amestec conţine nutrienţi şi enzime care ajută la prevenirea sau vindecarea anumitor afecţiuni de sănătate, de la o digestie slabă, la dureri articulare şi infecţii ale tractului urinar. Cu toate astea, nu există studii care să susţină aceste presupuneri.

Potenţiale riscuri

Atunci când alegi să înghiţi oţet de mere sau bicarbonat de sodiu, fie în amestec, fie separat, te vei lovi de câteva potenţiale riscuri.

Bicarbonatul de sodiu. O cantitate prea mare ingerată de bicarbonat de sodiu poate provoca o afecţiune care-ţi poate pune viaţa în pericol, numită alcaloză metabolică, care apare atnci când în organism nu mai există control al pH-ului din sânge. Această afecţiune apare ca rezultat al excesului de compuşi alcalini precum bicarbonatul de sodiu şi poate provoca spasme, slăbire musculară, bătăi neregulate ale inimii şi chiar deces. Din cauza conţinutului ridicat de sodiu, cantităţile mari de bicarbonat de sodiu pot rezulta acumulări ale fluidelor, hipertensiune arterială şi chiar insuficienţă cardiacă, în special în rândul persoanelor alcoolice sau care au compromisă funcţionarea rinichilor.

Oţetul de mere. Din cauza acidităţii prea mari, oţetul de mere poate rezulta arsuri în gât sau poate eroda smalţul dentar. De asemenea, poate produce stări de greaţă.

Bicarnonatul de sodiu în amestec cu oţetul de mere. Amestecul de oţet de mere cu un compus alcalin, precum bicarbonatul de sodiu, ajută la neutralizarea acidităţii sale. Însă, cele două componente produc o reacţie chimică care duce la apariţia gazelor. Acest amestec poate cauza gaze şi balonare însă nu există studii care să susţină acest efect. De asemenea, amestecul celor doi compuşi pot interacţona cu anumite medicamente.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult