Bradul, esențial în cazul afecțiunilor respiratorii

Află că sub diferite forme, bradul are efecte binefăcătoare asupra sănătății, în special în cazul afecțiunilor respiratorii.
  • Publicat:
Bradul, esențial în cazul afecțiunilor respiratorii
Foto: Shutterstock

Despre brad știm că este un conifer care crește în regiunile temperate din emisfera nordică, dar și că este elementul central al sărbătorilor de iarnă. Nu trebuie să ne bucurăm de prezența lui în casă doar pe timpul iernii, de Crăciun și nici nu trebuie să-l avem în permanență în preajma noastră fizic. Află că sub diferite forme, bradul are efecte binefăcătoare asupra sănătății, în special în cazul afecțiunilor respiratorii.

Bradul: beneficii pentru sănătate

Bradul se folosește pentru îngrijirea afecțiunilor căilor respiratorii, deoarece frunzele, scoarța, oleorășinile și muguri au efect calmant și proprietăți antiseptice, expectorante și sedative pentru bronhii. Din acest motiv, se recomandă în caz de tuse și dureri în gât. La rândul lui, uleiul esențial de brad are proprietăți decongestionante, ideale în cauzul sinuzitei, laringitei sau bronșitei, dar și antitusive.

Are efecte antibacteriene

Uleiurile esențiale de brad și oleorășinoasele sunt cunoscute pentru efectele antibacteriene. Uleiul esențial de brad alb și de brad balsamic acționează împotriva stafilococului auriu.

Este anticancerigen

De-a lungul anilor au fost făcute experimente în laborator, pe animale bolnave de cancer, în care s-a observat că extractul de brad argintiu inhibă înmulțirea celulelor canceroase. Aceste extracte au prelungit semnificativ viața animalelor și au redus dimensiunea tumorilor.

Bradul are proprietăți antifungice și antiinflamatoare

Bradul are aceste calități, ideale în caz de tuse, ulcere, hipertensiune și durere.

Cum se utilizează?

Produsele pe bază de brad vin sub diferite forme și se regăsesc în special în magazinele de plante medicinale.

  • Dropsuri și siropuri- ideale pentru tuse, având la bază extract de muguri de brad
  • Tinctură- se obține în special din ramuri de brad alb cu frunze proaspete
  • Ulei esențial- se administrează adulților pe cale orală- 2 picături de 3 ori pe zi sau pe cale cutanată- 2-5 picături de 3 ori pe zi, diluat într-un ulei vegetal.
  • Inhalații- se fac inhalații cu ulei esențial de brad sau cu infuzie de frunze sau muguri de brad
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult