Care sunt cele mai bune ceaiuri medicinale

Printre cele mai bune ceaiuri medicinale care susţin sănătatea organismului se numără ceaiurile de muşeţel, ghimbir, mentă şi hibiscus. Află ce beneficii au!
  • Publicat:
  • Actualizat:
Care sunt cele mai bune ceaiuri medicinale

Nimic nu se compară cu o cană de ceai aromată. De altfel, ceaiul este cea mai populară băutură din lume, după apă, şi reprezintă practic un medicament eficient într-o cană.

De la amestecuri calmante, până la combinaţii fructate, ceaiurile de plante pot oferi o doză puternică de antioxidanţi, vitamine şi nutrienţi, pentru o gamă variată de afecţiuni. În plus, dacă încercaţi să limitaţi consumul de cofeină, ceaiul este o alternativă foarte bună. 



Iată care sunt cele mai bune ceaiuri medicinale.

Ceaiul de mentă

Acest ceai este foarte valoros pentru sănătate şi are un gust foarte plăcut. Mulţi sportivi îl folosesc pentru combaterea stării de epuizare fizică. În plus, menta acţionează excelent asupra aparatului respirator şi tratează multe afecţiuni de la acest nivel.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, aceste efecte ar putea fi atribuite unei relaxări a muşchilor bronhici, creşterii nivelului de oxigen al creierului şi scăderii anumitor compuşi din sânge, simptome asociate cu oboseala.

Aceleaşi efecte de relaxare permit mentei să ajute la calmarea şi înlesnirea digestiei. Mai mult, s-a dovedit că simplul miros al mentei poate reduce oboseala şi anxietatea, poate creşte vigilenţa şi poate îmbunătăţi memoria. De asemenea, mai multe informaţii despre acest ceai găseşti şi pe biod.ro.

Ceaiul de muşeţel

În medicina populară, ceaiul de muşetel a fost folosit timp de secole ca băutură calmantă şi pentru inducerea unui somn liniştitor. Compus în principal din flori de muşetel, s-a demonstrat că acest ceai este util pentru cei care suferă de insomnii sau alte probleme cu somnul.

Muşeţelul mai are proprietăţi antiinflamatoare, iar mai multe studii arată că este eficient în tratarea crampelor menstruale. În plus, floarea de muşeţel reglează zahărul din sânge şi protejează oasele.

Ceaiul de ghimbir

Ceaiul de ghimbir a fost folosit de ani de zile ca remediu pentru greaţă, boli matinale şi boli de mişcare. Rădăcina de ghimbir este un puternic antiinflamator, ajută la diminuarea durerilor musculare după exerciţii fizice intense şi reduce durerile la persoanele care suferă de osteoartrită.

De asemenea, ghimbirul calmează durerile menstruale şi susţine imunitatea. Protejează împotriva cancerului, a bolilor de inimă şi a diabetului de tip 2.

Ceaiul de hibiscus

Acest ceai are o aromă similară cu ceaiul de merişoare şi s-a dovedit că reprezintă o sursă bogată de antioxidanţi.
Stimulează nivelul bun al colesterolului şi scade nivelul colesterolului rău. Reglează nivelul trigliceridelor la persoanele care suferă de diabet şi protejează ficatul.

Este de ajutor celor care vor să scadă în greutate, iar un studiu recent demonstrează acest lucru. Conform rezultatelor sale, adulţii supraponderali care au consumat extract de hibiscus au înregistrat pierderi în greutate, ale grăsimii corporale şi a indicelui de masă corporală. Prin potenţialul său anti-bacterian, ceaiul de hibiscus sprijină sistemul imunitar.

Ceaiul roşu (Rooibos)

Acest ceai este obţinut din frunzele unui arbust originar din Africa de Sud. În afară de faptul că este încărcat cu o mulţime de antioxidanţi şi compuşi antiinflamatori, acest ceai protejează sanatatea oaselor, îmbunătăţeşte sănătatea digestivă şi previne obezitatea. În plus, ceaiul Rooibos oferă şi cantităţi mici de minerale, inclusiv fier, calciu, cupru, zinc, magneziu, potasiu.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”