Caută vindecarea şi în remediile neconvenţionale!

Trăim într-o epocă în care metodele tradiţionale de tratare a diferitelor afecţiuni câştigă teren. Jean Carper apelează în permanenţă la studii documentate şi aduce dovezi ştiinţifice solide pentru a susţine utilizarea pe scară largă a unor remedii naturale (sau dimpotrivă, evitrea altora), iniţiind astfel un dialog constructiv între medicina convenţională şi cea alternativă.
  • Publicat:
Caută vindecarea şi în remediile neconvenţionale!

Trăim într-o epocă în care metodele tradiţionale de tratare a diferitelor afecţiuni câştigă teren. Jean Carper apelează în permanenţă la studii documentate şi aduce dovezi ştiinţifice solide pentru a susţine utilizarea pe scară largă a unor remedii naturale (sau dimpotrivă,  evitrea altora), iniţiind astfel un dialog constructiv între medicina convenţională şi cea alternativă.


Înglobarea remediilor naturale în medicina convenţională se petrece mult mai repede decât şi-ar imagina majoritatea oamenilor. Au loc transformări şi reforme majore în structura de bază a tuturor sistemelor medicale, de la cele mai vechi până la cele mai moderne: este vorba despre utilizarea adecvată a substanţelor farmacologice, pentru a depăşi starea de boală. Iată câteva astfel de remedii ce s-au dovedit cu adevărat miraculoase.

SUNĂTOAREA – Dacă suferi de depresie uşoară/moderată, înainte de a opta pentru antidepresivele puternice, cu efecte secundare periculoase şi preţuri nu foarte accesibile, ce acţionează ca artileria grea asupra creierului, poţi încerca mai întâi un remediu utilizat cu succes şi testat pe scară largă în Europa – un extract dintr-o plantă numită sunătoare sau Hypericum perforatum.

Circa 25 de studii meticulos coordonate indică faptul că acest extract botanic ameliorează adeseori depresia la fel de eficient ca antidepresivele puternice de sinteză, fără efectele secundare neplăcute ale acestora.

Sunătoarea este foarte utilă şi în cazul tulburării afective sezoniere (SAD) – “depresia de iarnă” –, o tulburare comună a dispoziţiei, având drept cauză privarea de lumina soarelui. Tratamentul obişnuit include terapia cu lumină artificială, însă şi sunătoarea acţionează împotriva acestui tip de depresie.

După cum au stabilit studiile, doza recomandată pentru adulţi, în cazul depresiei uşoare sau moderate, este un comprimat sau o capsulă de 300 mg extract de sunătoare (standardizat, pentru a conţine 0,3% hypericină), de 3 ori pe zi.

Trebuie verificată atent eticheta pentru a te asigura că produsul este “standardizat”, conţine, aşadar, cantitatea adecvată de hypericină. Experţii spun că ar trebui să lăsăm remediului timp să acţioneze, adică cel puţin 6 săptămâni.

 

ULEIUL DE PEŞTE SAU ACIZII GRAŞI OMEGA 3 – Articulaţiile au devenit artrozice şi dureroase. Suferi de colită sau de boala inflamatorie a colonului. Ritmul cardiac este anormal, ceea ce te expune la pericolul de moarte subită sau de atac de cord.
Procentul de trigliceride din sânge este crescut sau arterele sunt parţial obstruate prin plăci de aterom şi îţi e teamă că o arteră s-ar putea bloca, provocând un infarct cardiac sau un accident vascular cerebral.

Starea mentală sau funcţia cerebrală nu sunt prea bune – eşti deprimat, tensionat sau iritabil; nu te poţi concentra la fel de bine ca altădată sau nu îţi poţi focaliza atenţia asupra unui subiect.
Este posibil ca unul dintre cele mai remarcabile şi mai versatile remedii imaginate de natură – acizii graşi polinesaturaţi din uleiul de peşte, având însuşiri unice – să îţi fie de ajutor.

Experţii din întreaga lume sunt de acord că uleiul de peşte are însuşiri miraculoase, fiind un remediu unic, plin de surprize.

Atenţie! Capsulele cu ulei de peşte, ca şi cele ce conţin uleiuri vegetale, trebuie păstrate întotdeauna în frigider. Temperatura scăzută reduce rata procesului oxidativ (râncezirea uleiului); râncezirea sau oxidarea constă din formarea unor compuşi periculoşi sau radicali liberi, care pot declanşa tot felul de afecţiuni cronice. În plus, o cantitate prea mare dintr-o clasă de acizi graşi nesaturaţi numiţi Omega 6 poate sabota efectele benefice ale uleiului de peşte. Acizii graşi Omega 6 se găsesc în uleiurile vegetale, mai ales în cel de porumb, de şofran sau de floarea-soarelui.
Pentru a beneficia de toate însuşirile terapeutice ale uleiului de peşte, din capsule sau din alimentaţie, este necesară reducerea consumului de grăsimi animale şi de acizi graşi Omega 6.

 

GHIMBIRUL – Dacă suferi de kinetoze (rău de mare, de avion, de maşină sau în alte situaţii) sau de greţuri ocazionale, prima alegere ar trebui să fie extractul de ghimbir, care poate rezolva miraculos situaţia. Pentru prevenirea greţurilor şi vărsăturilor asociate “răului de mişcare”, sunt recomandate 2 capsule de câte 500 mg de ghimbir, cu aproximativ jumătate de oră înainte de îmbarcarea pe un vas sau de urcarea în avion sau în alt vehicul.

Dacă starea de rău apare mai târziu în timpul călătoriei, pot fi luate încă 1 sau 2 capsule. Doza iniţială ar trebui să inhibe simptomele timp de circa 4 ore. Atenţie! Femeile însărcinate vor utiliza ghimbirul pentru greţuri matinale numai după consultarea medicului şi nu vor consuma mai mult de 1.000 mg pe zi, doză lipsită de risc, folosită şi în cadrul cercetărilor.

Utilizarea ghimbirului pentru calmarea greţurilor apărute în timpul chimioterapiei anticancer poate produce sângerare gastrointestinală, dacă procentul de trombocite este scăzut. Avizul medicului este obligatoriu în cazul administrării ghimbirului în cursul chimioterapiei.

“Tratamente şi vindecări miraculoase” de Jean Carper, Editura Curtea veche, 336 pag., 32 lei

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Chirila
Andreea Chirilă este absolventă a Facultăţii de Filosofie şi a ocupat timp de 8 ani funcţia de editor coodonator al revistei “Ce se întâmplă, doctore?”. De asemenea, Andreea Chirilă s-a ocupat de rubrica de beauty a revistei, prin pictoriale, articole dedicate tendinţelor din make up, ...
citește mai mult