Homeopatia încurajează tendinţa naturală de vindecare a organismului prin stimularea procesului de autovindecare la toate nivelurile, folosindu-se de forţa vitală provenind din regnul animal, mineral şi vegetal. Remediile homeopate dau rezultate în orice afecţiune, chiar şi în cazul traumatologiei. Ileana Rândaşu, medic homeopat şi preşedintele Societăţii Române de Homeopatie explică în ce situaţii pot fi de ajutor.
„Metodele de tratament homeopatic işi pot aduce contribuţia ca formă de tratament complementar sau adjuvant, în rezolvarea cazurilor de traumatologie. Iată un top 3 al acestora:
În contuzii care au loc în urma loviturilor cu un obiect bont sau în urma unei căderi, cu apariţia de vânătăi datorate lezării vaselor mici superficiale. Se recomandă în aceste situaţii remediul homeopatic cu Arnica sau / şi Bellis perenis. Acesta din urmă fiind indicată mai ales în contuzii la nivelul trunchiului sau al glandei mamare.
În entorse (leziuni ale aparatului capsuloligamentar si al tesuturilor moi periarticulare), se indică, în funcţie de particularităţile cazului, Rhus toxicodendron, considerat medicamentul homeopatic principal al entorselor ce poate contribui la vindecarea leziunilor. In cazul unor leziuni ligamentare mai severe, cu rupturi de fibre, se preferă medicamentul Ruta graveolens care se poate folosi alternativ cu Arnica. Bryonia se indică în caz de entorse cu dureri la cea mai mică mişcare a articulaţiei afectate.
În fracturi (întreruperea continuităţii oaselor, după acţiunea unor factori traumatizanţi), se indică medicamente care ajută la o mai bună consolidare, mai ales în cazul fracturilor cu consolidare întarziată. Medicamentul principal în aceste cazuri este Symphytum officinale (Tătăneasa), care se poate administra alternativ cu Calcarea phoshorica (fosfatul de calciu homeopatic). Symphytum mai este este indicat în dureri osoase sau ale periostului după traumatisme şi în dureri ale bontului de amputaţie, ca şi Hypericum sau Staphysagria”.
Arnica este extrem de valoroasă în tratarea traumelor pentru că are acţiuni antiinflamatoare şi antiseptice. Aceasta stimulează procesul de regenerare al ţesuturilor, grăbind vindecarea. Este la fel de utilă şi în cazul traumelor emoţionale, vindecând cu succes depresia, nevrozele sau palpitaţiile, insomnia sau coşmarurile survenite pe fond traumatic.
„Remediile homeopate nu se substituie medicaţiei convenţionale indicate de către medicul ortoped. Cel mai eficient tratament poate fi stabilit doar de către un specialist homeopat”, încheie Ileana Rândaşu, medic homeopat.