Ceaiul de mărar este un remediu ideal pentru tratarea problemelor de digestie. Cu siguranță ai acest ingredient în bucătărie așadar, data viitoare, optează pentru ceai de mărar când te confrunți cu diferite simptome digestive.
Mărarul este un condiment aromatic original din reginea mediteraneană și sudul Rusiei. Face parte din aceeași familie cu morcovul și feniculul, iar semințele arată la fel, dar diferă gustul. Vei vedea că mărarul are multe beneficii similare feniculului.
Atât frunzele sau semințele de mărar, fie el proaspete sau uscate, au puteri vindecătoare, cu precădere semințele, care au un gust mai intens și mai condimentat.
Mărarul este bogat în compuși necesari corului. Semințele, cea mai bogată parte a plantei, conține uleiuri volatile, flavonoizi, coumarin și triterpeni. Mai mult, conține proteine, fibre, carbohidrați și minerale precum calciu, fier, magneziu, mangan, fosfor, potasiu, zinc, cupru și vitaminele A, B și C.
Infuzia de mărar poate îmbunătăți întregul proces de digestie, de la mișcarea alimentelor în tractul intestinal, până la eliminarea lor. Mai exact, mărarul ajută la eliminarea arsurilor gastrice, acidității și indigestiei prin stimularea bilei și sucului digestiv. În plus, te scapă de gaze și balonare
Digestia corespunzătoare a alimentelor este esențială pentru funcționarea intestinelor. Când bei ceai de mărar reduci senzația de balonare și gaze care, inevitabil, duc la flatulențe. Este ideal pentru a preveni starea de rău atunci când te confrunți cu vreo bacterie care poate cauza colici sau diaree.
Ceaiul de mărar ajută la reducerea crampelor intestinale care îți pot strica ziua.
Ceaiul de mărar are aceleași efecte asupra copiilor și bebelușilor ca la adulți. Un ceai de mărar cald scapă bebelușul de colici și ameliorează durerile celui mic. Este ideal pentru digestie și alte probleme digestive la copii.
Respirația urât mirositoare poate fi semnul unei probleme la nivelul sistemului digestiv. Ceaiul de mărar te ajută să ameliorezi aceste simptome. Reglează funcțiile digestive și distruge bacteriile de pe dinți și limbă care pot afecta sănătatea orală.
Fiind o sursă excelentă de calciu, ajută dinții și oasele să fie mai puternice. În același timp, când bei ceai de mărar, consumi antioxidanți care luptă împotriva infecțiilor de la nivelul dinților și gingiilor și te lasă cu senzația de prospețime.
Dacă te simți stresat află că în urma consumului de ceai de mărar te poți liniști rapid. Conține flavonoizi și un complex de vitamina B care ajută enzimele și hormonii să se liniștească. Este excelent dacă ai insomnie.
De asemenea, ceaiul de mărar ameliorează simptomele de furie și anxietate, reglează pulsul, menține hidratarea și reduce durerile de cap.
Efectele sedative nu înseamnă că acest ceai te sedează, ci doar îți oferă o senzație de calm și te ajut să faci față mai bine stresului și presiunii. Poate fi excelent pentru copiii cu ADHD, pentru că se pot concentra mai bine.
Dacă ai rămas fără medicamente, încearcă un remediu natural care se găsește direct la tine în bucătărie. Ai ghicit! Despre ceai de mărar vorbim: te scapă de durerea în gât și tuse.
Infuzia de mărar ajută la reglarea ciclului menstrual. De asemenea, ameliorează durerile menstruale și crampele și este excelent și în cazul simptomelor de perimenopauză.
Un alt efect incredibil pe care-l are este de a stimula lactația, dar înainte trebuie să vorbești cu medicul pentru a vedea dacă bebelușul are sau nu vreo reacție alergică la acest ingredient.
Ceaiul de mărar are și un efect afrodiziac. Când bei ceai de mărar crește libidoul atât la femei, cât și la bărbați, dar și potența și fertilitatea.
Este bogat în antioxidanți și luptă împotriva radicalilor liberi care pot duce la apariția cancerului. Reduce colesterolul rău și este benefic pentru sănătatea inimii.
Dacă suferi de diabet, introdu ceaiul de mărar doar la recomandarea medicului! Acest ceai poate ajuta la reducerea glicemiei prin reglarea insulinei.
Aplicat local, acest ceai poate dezinfecta răni și acționează ca antiseptic. Ajută la ameliorarea durerii și a articulațiilor inflamate.
Deși este considerat sigur, ia în calcul că atât pentru adulți, cât și pentru copii poate veni cu câteva efecte adverse.
Când dezinfectezi pielea cu ceai de mărar asigură-te că nu există semne pe piele de iritații sau dermatită. Deși este o alergie rară, mărarul poate produce sensibilitatea la lumină și te poate pune sub riscul de arsură solară sau cancer de piele.
Un alt semn care ar putea indica o alergie la ceaiul de mărar este dacă ai deja alergii la alimente precum morcov, țelină, coriandru și fenicul.
În timpul sarcinii și alăptării mărarul este contraindicat. Se consumă în cantități mici și doar cu recomandarea medicului. În cazul în are este consumat într-o cantitate mare poate produce contracții uterine și avort.
Este un remediu ideal pentru copii, dar folosit cu cap! Adaptează cantitatea de mărar folosită pentru copil în funcție de greutatea acestuia și discută cu medicul pediatru înainte de-i da copilului să bea ceai de mărar.
Dacă iei litiu, NU consuma ceai de mărar. Poate avea efecte adverse severe, motiv pentru care trebuie să stai de vorbă cu medicul înainte.
Pentru ceaiul de mărar ai nevoie de semințe sau frunze de mărar, în funcție de preferințe. Pune 250ml de apă la fiert și 2 linguri de semințe de mărar.
După ce dă apa în clocot lasă semințele la infuzat timp de 10 minute, până când obții o nuanță gălbuie a ceaiului. Dă lichidul prin strecurătoare.
Se recomandă cel mult trei căni pe zi, de preferat după mese și se poate îndulci cu miere.
Surse:
https://www.therighttea.com/dill-tea.html