Ceai de orz: beneficii şi când nu e cazul să-l consumi

Află care sunt beneficiile ceaiului de orz şi în ce condiţii să nu îl consumi.
  • Publicat:
Ceai de orz: beneficii şi când nu e cazul să-l consumi
Ceai neîndulcit
Ceaiul de orz este o băutură des consumată în estul Asiei, în special în Japonia, Coreea de Sud, Taiwan şi China. Servit atât cald, cât şi rece, ceaiul de orz are o culoare deschis, iar aroma este puţin amăruie. În medicina chinezească tradiţională, ceaiul de orz este uneori folosit pentru a trata diareea, stările de oboseală şi inflamaţiile.

Ce este ceaiul de orz şi cum se prepară?

Orzul este o cereală care conţine gluten şi care poate fi folosit în diferite preparate sau pentru a realiza făina. De asemenea, este folosit şi pentru a face ceai din el. Ceaiul de orz este cel mai des preparat din boabe prăjite puse în apă fierbinte sau se mai regăseşte şi în diverse pliculeţe de ceai. Orzul este bogat în vitamine B şi minerale precum fier, zinc şi mangan. Ceaiul de orz nu este îndulcit, aşadar poţi folosit lapte sau alt îndulcitor.

Beneficii ale ceaiului de orz

În medicina tradiţională, ceaiul de orz a fost folosit pentru a combate diareea, starea de oboseală şi inflamaţiile. Din păcate, nu există cercetări care să dovedească acest lucru, dar ceaiul este sigur de consum şi chiar poate oferi alte beneficii.
 
Este scăzut în calorii. Ceaiul de orz nu are calorii sau cel puţin cantităţile sunt foarte mici astfel încât nu pot afecta numărul de calorii consumate într-o zi, motiv pentru care este o băutură ideală atunci când vine vorba de scăderea în greutate.
 
Este bogat în antioxidanţi. Ceaiul de orz este o sursă ideală de antioxidanţi. Antioxidanţii sunt compuşi care previn deteriorarea produsă de radicalii liberi, molecule dăunptoare care produc inflamaţii şi disfuncţia celulară dacă se acumulează în organism. De exemplu, ceaiul de orz este o sursă ideală de quercetină, un antioxidant puternic care îmbunătăţeşte sănătatea inimii, tensiunea arterială şi sănătatea creierului.
 
Ar putea avea proprietăţi anti-cancerigene. Pentru că este bogat în antioxidanţi, orzul are potenţialul de a preveni apariţia cancerului. Bineînţeles, sunt necesare mai multe studii în acest sens.

Riscuri ale consumului ceaiului de orz

Pe lângă beneficiile enumerate, ceaiul de orz conţine şi cantităţi de acrilamidă, un potenţial pericol pentru sănătate, care cauzează apariţia cancerului. Mai mult, consumat des alături de lapte sau alţi îndulcitori, poate deveni o sursă de calorii, grăsimi şi zahăr adăugat de care organismul nu are nevoie. În plus, ceaiul de orz nu este recomandat persoanelor care urmează o dietă fără gluten sau care se confruntă cu alergii.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandări:
Cum tratezi acasă tusea greu de controlat
Cum tratezi acasă tusea greu de controlat
12 remedii naturale pentru durerile de stomac. Cum să scapi de disconfort fără pastile
12 remedii naturale pentru durerile de stomac. Cum să scapi de disconfort fără pastile