Ceaiul de păpădie este un remediu natural adjuvant eficient pentru diverse afecțiuni. În plus, poate fi un aliat de nădejde în cura de slăbire.
Poți face ceai de păpădie cu flori culese de pe câmp, dar ai grijă ca acestea să fie cât mai tinere și să nu fie stropite cu diverse substanțe chimice. Desigur, spală-le foarte bine înainte. Toarnă apă fierbinte peste flori sau frunze și lasă la infuzat 15-20 de minute. În cazul în care știi că ai reacții alergice la această plantă, evită consumul de ceai de păpădie. De asemenea, consultă-te cu medicul dacă urmezi un tratament cu diuretice, litiu sau diverse antibiotice.
Află mai jos care sunt beneficiile consumului de ceai de păpădie pentru sănătate și siluetă.
Dacă te simți balonată sau ai picioarele umflate, ceaiul de păpădie poate fi soluția. Are efect diuretic și ajută la eliminarea toxinelor din organism.
Un studiu a arătat că acest tip de ceai poate avea efecte similare cu ale unui medicament recomandat pentru slăbire. Acesta se pare că acționează asupra unei enzime pancreatice, care are rolul de a dizolva grăsimile din alimente.
Totodată, ceaiul din rădăcină de păpădie este benefic și pentru sănătatea ficatului. În medicina tradițională se consideră că acest tip de ceai sporește producția de bilă și previne acumularea grăsimilor și toxinelor în celulele hepatice.
În plus, s-a constatat că polizaharidele din păpădie ar putea să amelioreze simptomele bolilor de ficat.
În locul unei cești de cafea, ai putea la fel de bine să bei o cană cu ceai de păpădie cu suc de la o lămâie. Se pare că substanțele din rădăcina de păpădie ar avea efect energizant, fără să crească tensiunea, așa cum face cafeaua.
De asemenea, ceaiul de păpădie poate fi adjuvant în tulburările digestive. Se consideră că este un remediu eficient împotriva lipsei poftei de mâncare și că ar ameliora constipația.
În combinație cu o altă plantă numită uva ursi (strugurii ursului), ceaiul de păpădie ar putea preveni apariția infecțiilor de tract urinar. Aceasta, datorită proprietăților antibacteriene ale plantei uva ursi și ale efectelor diuretice ale păpădiei.
Nu în ultimul rând, ceaiul din rădăcină de păpădie ar putea avea și efect anticancerigen. Deși studiile sunt abia în stadiu incipient, rezultatele preliminare de laborator sunt încurajatoare. Potrivit acestora, rădăcina de păpădie ar putea induce apoptoza celulară în cazul melanomului și al cancerului de pancreas.
Surse: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, mdpi.com, ncbi.nlm.nih.gov