Ai pofta de ceai? Opteaza pentru cel alb, cercetatorii de la Kingston University spun ca reduce riscul de cancer, artrita reumatoida si chiar incetineste procesul de imbatranire.
Datorita continutului bogat in antioxidanti si a potentialului de prevenire a procesului degenerativ la nivel celular, ceaiul alb s-a dovedit a fi un aliat redutabil in lupta cu unele forme de cancer si cu bolile cardiace.
In plus anumite substante din acest ceai protejeaza structurile proteice ale pielii, in special elastina si colagenul. Elastina este raspunzatoare cu mentinerea elasticitatatii naturale a tesuturilor, ceea ce ajuta plamanii, arterele, ligamentele si pielea sa functioneze.
De asemenea, contribuie la regenerarea celulara, grabind procesul de vindecare in caz de rani si mentine pielea ferma, nepermitandu-i sa atarne flasca. De cealalta parte, colagenul este o proteina ce se gaseste in tesuturile conjunctive si are un rol major in mentinerea sanatatii si aspectului pielii, fortifiind-o si dandu-i elasticitate.
Rezultatele testelor de laborator efectuate de oamenii de stiinta britanici arata ca ceaiul alb inhiba activitatea unor enzime din organism care distrug treptat elastina si colagenul, prevenind astfel aparitia ridurilor. Aceste enzime, alaturi de radicalii liberi, sunt asociate cu procesele inflamatorii si bolile aferente acestora, printre care artrita reumatoida si unele forme de cancer.
Alte ceaiuri supuse testelor de catre cercetatori, care si-au dovedit din plin puterile in protejarea elastinei si colagenului din organism sunt, in ordinea rezultatelor, ceaiul din alga marina bruna (Fucus vesiculosus), extractul de turita sau lipicioasa (Galium aparine), ceaiul de trandafir, ceaiul verde, ceaiul de angelica, anason si rodie.