Ceaiul verde: cum îl alegem ca să fie eficient

Ceaiul verde activează metabolismul grăsimilor, potoleşte foamea, este dezoxidant, ajută funcţionarea rinichilor, previne cancerul de stomac.
  • Publicat:
Ceaiul verde: cum îl alegem ca să fie eficient

Ceaiul verde este cunoscut de 4.500 de ani şi i se atribuie origini divine. Ceaiul verde este obţinut din mlădoiţele tinere ale arbustului de ceai, iar cel negru din frunzele sale uscate şi adesea fermentate. Orientaţi-vă spre ceaiul verde nefermentat, care conţină mai puţină teină decât cel negru. În plus, ceaiul verde are de două ori mai mulţi antioxidanţi.

Ceaiul verde: avantaje pentru sănătate

Compuşii săi. Conţine mulţi antioxidanţi puternici, polifenoli (până la 200 mg la o ceaşcă), printre care catechină, dar şi vitamina C. Situaţia este diferită în cazul ceaiului negru. Frunzele nu conţin deloc glucide, proteine sau lipide, dar conţin baze xantinice (teină, teobromină) cu efecte de stimulare şi polifenoli (între 7 şi 25% în frunzele uscate), vitamine din grupul B (îndeosebi B9)potasiu, magneziu şi fluor.

Virtuţi necunoscute. Ceaiul verde este un tonic general şi cerebral. Este, de asemenea,  antisclerotic, vasodilator, astrigent şi diuretic. Faciliteză digestia şi previne oboseala generală şi pe cea intelectuală, diareea şi tulburările hepatice.

Un ajutor preţios şi polivalent. Antioxidanţii din ceaiul verde deţin un rol major în combaterea maladiilor cardiovasculare şi în metabolizarea colesterolului, reducând tensiunea arterială, ameliorând digestia şi funcţionarea nervoasă graţie vitaminelor B conţinute. Ceaiul verde  activează metabolismul grăsimilor, potoleşte foamea, este dezoxidant, ajută funcţionarea rinichilor, previne accidentele vasculare cerebrale şi cancerul de stomac şi inhibă dezvoltarea anumitor celule canceroase.

Favorizează asimilarea. Asociat cu turmericul, ceaiul verde intensifică puterea oxidantă a acestuia din urmă, la fel ca prezenţa câtorva boabe de piper negru măcinate.

Ceaiul verde: beneficii nutriţionale

O ceaşcă de ceai infuzat timp de două-trei minute conţine între 30 şi 50 mg de teină. Cu cât este lăsat mai mult să infuzeze, cu atât conţine mai multă teină şi mai mulţi antioxidanţi. Ceaiul verde conţine în medie de două sau trei ori mai puţină teină decât cafeina din cafea.

Ceaiul verde: cum îl alegem

În magazinele specializate găsiţi diverse sortimente de ceai verde vrac: japonez (mai puternic antioxidant), chinezesc, cu iasomie, cu fructe de pădure, cu mentă etc. Puteţi încerca, de asemenea, ceaiul alb şi roşu. Cumpăraţi des cantităţi mici. Dacă nu aveţi timp, luaţi ceai verde bio de calitate, la pliculeţe. Odată folosite în ceai, le puteţi recupera şi aplica pe pleoape.

100 de ceai verde vă oferă:

  • 0   kcal
  • 0 g proteine
  • o g lipide
  • 0, 35 g glucide

Ceaiul verde: cum îl consumăm

Pentru prepararea ceaiului, unii susţin că turnaţi mai întâi un pahar de apă fiartă în ceainic, pentru a-l încălzi şi apoi să îl goliţi. Puneţi câte o linguriţă de ceai verde pentru fiecare persoană plus una pentru ceainic, adăugaţi puţină apă fierbinte şi lăsaţi să infuyzeze în medie trei minute, în funcţie de tipul de ceai, iar înainte de a servi adăugaţi şi restul de apă fierbinte.

Deteinarea: Dacă nu doriţi teină în ceaiul dv, lăsaţi la infuzat timp de două minute, aruncaţi lichidul şi adăugaţi din nou apă pentru o ultimă infufuzare.

Sfat: Dacă vă plac într-adevăr, consumaţi cafea şi ceai negru cu moderaţie, o ceaşcă pe zi. Altfel, alegeţi ceaiul verde.

Ceaiul verde: cum îl păstrăm

Păstraţi ceaiul într-o cutie închisă ermetic, la rece, rezistă astfel două luni.

Sursa: cartea 200 de alimente care ne vor binele, autor Jean-Marie Delecroix, editura Rao.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandări:
Băutura care îți curăță plămânii de fumul de țigară, flegmă și mucus
Băutura care îți curăță plămânii de fumul de țigară, flegmă și mucus
5 remedii naturale pentru a vindeca aftele bucale
5 remedii naturale pentru a vindeca aftele bucale