Din momentul în care ai aflat că eşti însărcinată trebuie să-ţi reconsideri complet stilul alimentar.
Spune adio ţigărilor, alcoolului, mâncărurilor nesănătoase de tip fast-food, dar şi multor fructe, legume şi plante medicinale despre care poate credeai că, dacă sunt naturale, sunt automat şi sigure.
– Ceaiurile verde şi negru, extrem de sănătoase în mod normal pentru conţinutul de antioxidanţi, nu prea sunt recomandate în sarcină deoarece conţin şi cafeină, care traversează placenta şi ajunge la făt. De asemenea, sunt diuretice, epuizează glandele suprarenale şi reduc absorbţia substanţelor nutritive.
– Ceaiuri complet interzise, pentru că pot provoca sângerări, contracţii şi avort spontan: lemn dulce, senna, coada şoricelului, pelin, obligeană, cruşin, rostopască, salvie, cimbru, urzică, ienupăr, levănţică, anason, rozmarin, busuioc, vâsc, scorţişoară.
– Plante care se pot consuma, dar cu prudenţă şi moderaţie: isop, sunătoare, brusture, pătlagină, armurariu, schinduf, cimbrişor.
Medicul Fares, Carmen Nonn (Medic Specialist Medicină de Familie, competenţă în fitoterapie) ne povesteşte că, pe de altă parte, există alte ceaiuri care sunt inofensive pentru făt şi ajută mama să-şi trateze în mod naturist diverse probleme de sănătate: cele de mentă, ghimbir şi roiniţă taie greaţa, ceaiurile de muşeţel şi gălbenele pentru tot felul de afecţiuni ale stomacului, echinacea, cătină şi fructe de pădure pentru întărirea imunităţii.
– Fructele fac parte din dieta de bază a unei gravide şi cea mai mare condiţie este să fie foarte bine spălate. Doar câteva nu sunt recomandate: strugurii, pentru că pot ridica temperatura corpului şi pot provoca mişcări intestinale, fructele prea acide, dacă suferi de arsuri intestinale, papaya necoaptă bine şi ananasul (periculoase în primele luni de sarcină pentru că dau contracţii ale uterului).
– În ceea ce priveşte mâncărurile, fereşte-te de cele care conţin maioneză, de tiramisu (ouăle crude pot conţine salmonella), produse lactate nepasteurizate şi carnea în sânge, sushi (pentru că rişti contaminarea cu paraziţi şi bacterii dăunătoare). Nici prea mult peşte oceanic nu e indicat deoarece carnea acestuia poate conţine mercur.
Informaţii oferite de Fares Orăştie (www.fares.ro).