Diabetul de tip 2 poate fi ţinut sub control dacă urmăm o dietă sănătoasă şi eliminăm anumite alimente şi băuturi. Există câteva tipuri de ceaiuri ideale pentru prevenirea creşterii nivelului glicemiei, hiperglicemia fiind cea care defineşte diabetul de tip 2. Aceasta apare atunci când organismul nu produce suficientă insulină sau celulele organismului nu mai reacţionează la insulină. Insulina este o substanţă produsă de pancreas, care controlează nivelul zahărului din sânge.
Ceaiurile tradiţionale şi alte ceaiuri din plante conţin antioxidanţi, iar cantitatea lor diferă în funcţie de tipul de ceai sau de metoda de procesare. De exemplu, ceaiurile de fructe de pădure, de portocală sau de mentă au un conţinut similar de antioxidanţi.
Unele cercetări indică faptul că ceaiurile sunt ideale pentru scăderea colesterolului. O analiză realizată de American Journal of Clinical Nutrition sugerează că ceaiul verde reduce colesterolul total, inclusiv colesterolul LDL.
Ceaiul Rooibos, cunoscut şi ca ceai roşu, ajută la îmbunătăţirea profilului lipidic sau a nivelului de colesterol din sânge. Într-un studiu s-a observat că participanţii care consumau 6 căni de ceai rooibos în fiecare zi, timp de şase săptămâni, aveau un colesterol scăzut cu 0.7 mmol/L, iar colesterolul HDL (colesterolul bun) creştea cu 0.3 mmol/L.
Ceaiul de ghimbir poate fi şi el de ajutor în reglarea colesterolului, la fel cum o poate face şi ceaiul de păpădie.
Ceaiul are numeroase beneficii pentru sănătate, iar unul dintre ele este îmbunătăţirea activităţii insulinei. Polifenolii conţin numeroşi antioxidanţi care protejează organismul împotriva inflamaţiilor şi carcinogenilor, proprietăţi care pot preveni apariţia diabetului de tip 2.
Cele mai bune tipuri de ceaiuri care ajută la îmbunătăţirea activităţii insulinei sunt ceaiul verde, ceaiul negru şi ceaiul oolong, cunoscut şi ca ceaiul bleu-verde.
Potrivit diabetes.co.uk, dacă bei 3 căni de ceai pe zi poţi reduce riscul de apariţie a diabetului de tip 2 cu 40%. Ceaiul menţine o tensiune arterială sănătoasă, previne apariţia cheagurilor de sânge, reduce riscul de boli cardiovasculare şi cancer.
Ceaiul negru pentru diabet. Deşi ceaiul verde a primit cea mai mare atenţie din partea specialiştilor atunci când vorbim de beneficii pentru sănătate, mai multe cercetări arată că şi ceaiul negru vine la pachet cu câteva avantaje, unul dintre ele fiind capacitatea de a opri creşterea de insulină în sânge. Un nou studiu arată că ceaiul negru reduce semnificativ nivelul glicemiei atât în cazul persoanelor sănătoase, cât şi al adulţilor prediabetici, în special dacă este consumat după o băutură îndulcită.
Ceaiul verde pentru diabet. Mulţi ani, ceaiul verde a fost cunoscut pentru efectele sale în lupta cu kilogramele în plus, fiind ideal în diete, însă de menţionat este şi faptul că ceaiul verde este o băutură potrivită pentru persoanele care suferă de diabet de tip 2, pentru că ţine sub control nivelul glicemiei. Conţine zero calorii şi numeroşi antioxidanţi care ajută la reducerea efectelor rezistenţei la insulină prin creşterea digestiei şi absorbţiei de carbohidraţi. Pentru că bolile cronice pot aduce extra stres şi anxietate, o cană de ceai verde poate ţine sub control toate aceste probleme, având efect de calmare asupra minţii şi corpului, datorită conţinutului de aminoacid L-theanină.
Ceaiul oolong pentru diabet. Ceaiul oolong, cunoscut şi ca ceaiul bleu-verde, este făcut din frunzele aceleiaşi plante din care se produc ceaiurile verzi şi negre. Diferenţa stă în durata de fermentare a frunzelor. Frunzele de ceai verde sunt nefermentate, în timp ce frunzele de ceai negru sunt complet fermentate.
Pentru a menţine diabetul sub control, dar şi alte afecţiuni ale pancreasului, ceaiul verde şi ceaiul negru sunt ideale în acest sens datorită proprietăţilor benefice asupra sănătăţii, dar şi a conţinutului crescut de polifenoli.
Dacă suferi de diabet evită: