Cele mai bune condimente pentru detoxifierea ficatului și slăbire

  • Publicat:
  • Actualizat:
Cele mai bune condimente pentru detoxifierea ficatului și slăbire
Sursa foto: Shutterstock

Nutriționiștii recomandă că prim pas detoxifierea ficatului în procesul de slăbire. Ficatul are rolul principal de a metaboliza mâncarea absorbită, precum și de a detoxifia organismul de reziduurile rămase în urma digestiei.

Grăsimea ingerată, fie din surse animale (carne, brânzeturi), fie din surse vegetale, precum uleiurile și semințele, pot fi absorbite și utilizate de corp doar dacă ficatul este sănătos și poate produce acid biliar. Acest acid biliar este apoi utilizat mai departe în intestine pentru absorbția grăsimilor, dar și a multor vitamine solubile în grăsimi, precum vitamina A, D, E și K.

De aceea, un ficat leneș poate determina lipsa de vitamine din organism și poate duce la alte probleme, dar și îngreunarea efectelor în curele de slăbire, motiv pentru care detoxifierea ficatului este primul pas în curele de slăbire.

Datorită rolului sau de a curăța orice aliment care intră în organism, ficatul este cel care suferă în cazul consumului repetat de alcool, chiar și în cantități mici, în cazul consumului de alimente, a mâncării procesate din comerț (mezeluri), precum și după mesele care conțin multe zaharuri. Chiar și băuturile carbogazoase cu îndulcitori suprasolicită ficatul și duc la acumularea de toxine.

Spre deosebire de durerile de cap, care sunt dese și semnalizează probleme minuscule, „durerile de ficat” sunt foarte rare și semnalizează probleme grave.

Experții în nutriție relevă faptul că ficatul nu doare decât în cazuri foarte grave (tumori, mărirea ficatului, hepatită acută). Acel disconfort de sub coaste este de cele mai multe ori legat de o disfuncționalitate a colonului, pancreasului, fiere, nevralgii intercostale, ulcer gastrice etc. De aceea, ficatul nu doare decât în cazuri grave, când se recomandă vizita la medic.

Avantajul secolului 21 este că există acces la alimente și nutrienți care ajută la detoxifierea ficatului. Dacă în urmă cu 20 de ani o dietă haotică lăsa amprente grave și scurta durata vieții, astăzi există plante și extracte naturale care remediază problemele hepatice.

Află mai jos ce plante și condimente ajută ficatul să funcționeze rapid și eficient.

Curcumina ajută la detoxifierea ficatului

Curcumina este antioxidantul faimos al popoarelor estice, găsit în planta numită turmeric. Este ușor de recunoscut datorită culorii puternice oranj, care poate varia spre galben sau spre roșu, în funcție de soi. Curcumina este ingredientul cel mai ușor de folosit în terapii și tratamente.

Metoda de acțiune este asemănătoare cu cea a alimentelor: trece prin întregul sistem digestiv împreună cu restul mâncării și detoxifică organismul pe parcurs, fără a fi perceput drept chimical de către corp.

Curcumina este cu precădere folosită în cazuri medicale de hipertrigliceridemie, când corpul stochează grăsimea în exces din alimentație în ficat. Acest lucru poartă denumirea de „ficat gras” și este o inflamare cauzată de faptul că ficatul nu mai poate face față cu succes unei diete dezechilibrate.

Aici intervine cu succes curcumina, care ajută ficatul să își redobândească funcțiile, să curețe grăsimea în exces și să reducă per total colesterolul din corp.

Curcumina nu trebuie consumată doar în scop medical, fiind recomandată și după mese copioase sau după diete și tratamente medicamentoase, pentru a ajuta funcția ficatului. Este un ingredient natural care îmbunătățește funcția ficatului și care poate fi autoadministrat, deoarece nu are efecte adverse.

Piperul negru arde grăsimile și elimină toxinele din ficat

Piperul negru conține piperine, care sunt de fapt compușii activi din piper. Recent, s-a descoperit importanța adăugării piperului în timpul meselor: piperinele activează sistemul de procesare al grăsimilor în corp și facilitează absorbția tuturor nutrienților, dar și detoxifierea ficatului.

O masă la care se folosește și piper nu va fi la fel de greoaie ca o masă la care se adaugă doar sare.

În plus, piperinele funcționează mână în mână cu curcumina, pentru a activa funcția de detoxifiere a ficatului. În produsele pentru slăbit, se utilizează piperul sau chili deoarece acestea contribuie la activarea organismului pentru a scădea în greutate, mai precis ajută la procesul de accelerare a arderii grăsimilor.

De aceea, piperul negru este recomandat nu numai în calitate de condiment, ci și sub formă de capsulă pentru a ajuta la slăbire.

Anghinarea stimulează secreția biliară și reduce colesterolul

Dacă se poate învăța din istoria medicinei, se poate lua ca reper medicina românilor, popor longeviv și sănătos. Deși armatele române aveau o dietă strictă, soldații își păstrau sănătatea când călătoreau în regiuni noi cu ajutorul anghinarei uscate. Plină de antioxidanți, o frunză de anghinare după mese asigură buna funcționare a ficatului.

În plus, are un efect anti-microbian care ajută ficatul să se curețe dacă au fost ingerate alimente nocive, cu microbi. Extractele din anghinare stimulează secreția biliară și ajută organismul să elimine din grăsimile în exces, reducând colesterolul.

Anghinarea conține uleiuri esențiale care ajută la refacerea celulei hepatice, având și rol hepatoprotector. Silimarina este de obicei extrasă din anghinare, iar planta are rezerve puternice din această substanță activă chiar și atunci când este uscată.

Deși funcția de detoxifiere este neglijată, fără un ficat sănătos care să protejeze de toxine, organismul ar fi mereu bolnav. Substanțele toxice sunt ingerate în necunoștință de cauză, de la un cartof prăjit prea puternic, la înghițirea pastei de dinți în timpul igienei zilnice, inclusiv înghițirea apei de la robinet.

Ficatul este în mod constant în luptă cu substanțele toxice, mai ales din îngrășămintele cu care sunt tratate legumele sau hormonii și antibioticele cu care au fost hrănite animalele din care se prepară friptura.

De asemenea, ficatul este cel care suferă în cazul oricăror tratamente medicamentoase, de la antibiotic care exercită o presiune deosebit de negativă, la anticoncepționale și chiar alte tratamente orale eficiente.

Din fericire, există suficiente soluții naturale pentru îndreptarea obiceiurilor greșite de alimentație. O simplă vizită la medic sau la farmacist poate ajuta înainte de agravarea vreunei boli.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandări:
Cum tratezi acasă tusea greu de controlat
Cum tratezi acasă tusea greu de controlat
12 remedii naturale pentru durerile de stomac. Cum să scapi de disconfort fără pastile
12 remedii naturale pentru durerile de stomac. Cum să scapi de disconfort fără pastile