Cele mai bune hepatoprotectoare naturale pentru refacerea ficatului intoxicat de medicamente, alcool sau alimente nocive

Pentru regenerarea ficatului, apelează la hepatoprotectoare cu efect benefic dovedit. Află care sunt acestea și ce proprietăți au pentru sănătate!
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cele mai bune hepatoprotectoare naturale pentru refacerea ficatului intoxicat de medicamente, alcool sau alimente nocive
Sursa foto: Shutterstock

Silimarina este unul dintre cele mai cunoscute hepatoprotectoare naturale indicate pentru refacerea ficatului. Dar mai sunt și alte plante cu efect benefic demonstrat științific. 

Farmacist Alina Dolghi ne spune care sunt cele mai toxice medicamente pentru ficat și ce hepatoprotectoare putem lua pentru menținerea sănătății acestui organ vital, fără să uităm însă de regulile de bază: alimentație echilibrată, evitarea fumatului și alcoolului, scădere în greutate.

Medicamente și suplimente care atacă ficatul

Administrarea excesivă și pe termen lung a anumitor medicamente poate duce la afectarea ficatului. Multe medicamente care se eliberează fără rețetă de la medic prezintă, printre reacțiile adverse, toxicitate asupra ficatului. Între acestea se numără:

Dintre medicamentele cu potențial toxic pentru ficat care se eliberează doar pe bază de rețetă se numără:

  • statinele
  • anumite antibiotice (amoxicilina, eritromicina)
  • metotrexat
  • azatiopina
  • antifungicele
  • steroizii
  • medicamentele pentru gută sau tuberculoză
  • antiviralele folosite pentru tratamentul infecției cu HIV
  • chimioterapicele (imunosupresivele)

Totodată, este posibil ca și anumite suplimente pe bază de plante să fie nocive pentru ficat, mai ales dacă sunt luate pe termen lung. Printre acestea se numără suplimentele pe bază de:

  • aloe vera
  • kava
  • cohoș negru
  • crușin american
  • chaparral
  • tătăneasă
  • ephedra

Acestea își exercită efectele dăunătoare asupra țesutului hepatic dând naștere unor specii reactive intermediare de oxigen care, după epuizarea depozitului hepatic de antioxidanți, duc la afectarea ficatului.

Plante hepatoprotectoare, „balsam” pentru ficat

Cel mai des folosite surse de detoxifiere hepatică sunt plantele medicinale care conțin o varietate de constituenți chimici, cum ar fi fenolii, cumarinele, monoterpenele, glicozidele, alcaloizii și xantenele, cu deosebite proprietăți hepatoprotectoare.

Planta cel mai frecvent folosită și cu importante efecte demonstrate științific este silimarina, un amestec de flavonoide extras din semințele de Silybum marianum. Aceasta a fost utilizată clinic pentru efectele sale benefice asupra diferitelor boli hepatice, precum intoxicația cu alcool sau droguri, intoxicația cu ciuperci, dar și în cazul hepatitei virale.

„Proprietățile care stau la baza efectelor sale hepatoprotectoare sunt considerate a fi multiple: activitate de captare a radicalilor liberi, prevenirea oxidării și epuizării glutationului, efectul de stabilizare a membranei, inhibarea metabolismului acidului arahidonic și creșterea sintezei proteinelor prin activarea ARN polimerazei I”, explică farm. Alina Dolghi.

Feniculul (Foeniculum vulgare) este o plantă aromatică, cu diverse componente volatile (a extractelor din semințele de fenicul) ce prezintă importante efecte hepatoprotectoare, cu capacitate de scădere a nivelului de aspartat seric de aminotransferază, alanina aminotransferază, fosfatază alcalină și bilirubină.

Fosfolipidele esențiale sunt alte surse cunoscute că reducătoare a numărului de hepatocite normalizând și trigliceridele hepatice. Efectul antioxidant constatat este asociat cu amestecul de vitamina E.

În concluzie, ficatul este organul cu un mare potențial de regenerare, însă alimentația dezechilibrată, medicația cronică sau agresivă impun noi abordări terapeutice, pentru a ajuta funcția hepatică. Astfel, sursele naturale hepatoprotectoare sunt preferate, datorită profilului de siguranță și al spectrului terapeutic larg.

Surse: 

Silymarin as Supportive Treatment in Liver Diseases, doi: 10.1007/s12325-020-01251-y

The hepatoprotective effects of fennel seeds extract and trans‐Anethole in streptozotocin‐induced liver injury in rats, doi: 10.1002/fsn3.2090

Essential phospholipids for nonalcoholic fatty liver disease associated with metabolic syndrome, doi: 10.12998/wjcc.v8.i21.5235

The efficacy of vitamin E in reducing non-alcoholic fatty liver disease, doi: 10.1177/1756284820974917

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult