Cele mai eficiente remedii pentru mușcătura de purice. Cum scapi rapid de roșeață și mâncărime

Descoperă cele mai rapide și eficiente remedii pentru mușcătura de purice. Sunt ieftine și le ai la îndemână în casă!
  • Publicat:
Cele mai eficiente remedii pentru mușcătura de purice. Cum scapi rapid de roșeață și mâncărime
Foto: Shutterstock

Mâncărime intensă, roșeață, umflătură – scapă de aceste simptome nesuferite cu cele mai eficiente remedii pentru mușcătura de purice. 

Te poți trezi cu acești „musafiri” în casă chiar dacă nu ai animale de companie. Puricii pot fi luați pe pantofii sau hainele cu care umbli pe afară. Dacă nu aspiri regulat, nu te schimbi imediat de haine, nu îți cureți zilnic încălțămintea și nu speli lenjeria de pat o dată la câteva zile, e foarte posibil ca la un moment dat, cel mai probabil în timpul nopții (când aceste insecte sunt cel mai active), să simți o pișcătură din senin. Și apoi încă una, apoi alta. Asta pentru că un purice are obiceiul să muște deodată tot ce prinde, până e prins.

Căldura corporală, respirația, mișcarea și vibrațiile sunt considerate „atractive” pentru purici. De regulă gleznele sunt cele mai „atacate” de purici. Dar asta nu înseamnă că brațele, trunchiul sau fața nu pot cădea „victime”.

La cel mult câteva ore distanță, mușcăturile de purice se transformă în puncte mari roșii pe piele, însoțite de o mâncărime insuportabilă. De ce? Pentru că saliva puricelui ajunge în fluxul sanguin, iar sistemul imun o consideră un alergen. În consecință, eliberează histamină pentru a neutraliza alergenul, adică substanța vinovată de apariția roșeții și mâncărimii.

Ce e de făcut mai departe? Iată câteva remedii pentru mușcătura de purice pe care le poți pune în aplicare.

Remedii pentru mușcătura de purice: cum calmezi mâncărimea

Înainte de a afla ce remedii pentru mușcătura de purice sunt eficiente, ține cont de regula numărul 1: NU TE SCĂRPINA!

Deși oferă pe moment o senzație plăcută, scărpinatul nu face decât să sporească producția de histamină, acea substanță menționată anterior care duce la apariția mâncărimilor și roșeții. Mai mult, dacă te zgârii cu unghiile, acestea pot adăposti bacterii care pot pătrunde în pielea lezată și există riscul apariției infecțiilor.

Așadar, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să te speli pe mâini și să igienizezi zona mușcată de purici cu apă și săpun. Dacă ai la îndemână o cremă cu steroizi, aplică în strat subțire pe zona lezată – aceasta ajută la ameliorarea mâncărimii și roșeții. Un antihistaminic poate fi de asemenea de ajutor, deoarece inhibă producția de histamină.

Dar dacă nu ai nici cremă, nici antihistaminic, poți apela la anumite remedii pentru mușcătura de purice.

Un astfel de remediu este gelul de aloe vera, care conține în mod natural acid salicilic cu efect calmant asupra mâncărimii. Aplică direct pe mușcătură puțin gel de aloe și masează ușor ca să intre în piele.

Și mierea de albine poate fi un remediu eficient împotriva mâncărimii cauzate de mușcătura de purice. Aceasta are proprietăți antiinflamatorii datorită unei enzime numită catalază, care calmează mâncărimea și inflamațiile. Aplică puțină miere pe mușcătură și acoperă pielea cu un plasture.

O altă variantă este făina de ovăz amestecată cu puțină apă caldă. Aplică pasta rezultată pe piele, așteaptă 10 minute să își facă efectul, apoi șterge cu o cârpă înmuiată în puțină apă. Mâncărimea va fi ameliorată semnificativ.

Cum scapi de roșeața cauzată de mușcătura de purice

Pe lângă mâncărimea intensă, mușcătura de purice cauzează roșeață și umflături. Acestea pot fi ameliorate cu un cub de gheață împachetat într-un tifon curat, „plimbat” pe suprafața pielii lezate timp de câteva minute. De altfel, gheața este excelentă și în cazul ciupiturilor de țânțari.

Un alt remediu eficient împotriva roșeții este ceaiul de mușețel. Acesta conține terpenoide și flavonoide, compuși care au efecte antioxidante și antihistaminice. Pune pe mușcătura de purice un pliculeț de ceai de mușețel care a stat la infuzat 20 de minute în apă fierbinte. Lasă să acționeze 10 minute. Poți refolosi pliculețul umed de ceai de mușețel – pune-l la frigider și aplică din nou pe parcursul zilei pentru a atenua roșeața.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult