Cele mai puternice plante aromate care desfundă nasul

Există câteva plante medicinale puternic mirositoare, bogate în uleiuri volatile, care au puterea de a desfunda nasul. Medicul Carmen Nonn (Medic Specialist Medicină de Familie, competenţă în fitoterapie) ne-a povestit despre ele.
  • Publicat:
Cele mai puternice plante aromate care desfundă nasul

Când eşti răcit şi abia poţi respira, ajutorul vine tot din natură. Există câteva plante medicinale puternic mirositoare, bogate în uleiuri volatile, care au puterea de a desfunda nasul.

Medicul Fares, Carmen Nonn (Medic Specialist Medicină de Familie, competenţă în fitoterapie) ne-a povestit cum pot fi folosite acestea: sub formă de ulei esenţial, în inhalaţii, băi aromate sau în candela de aromaterapie. De asemenea, le poţi folosi uscate, la infuzii. Ceaiul cald din aceste plante are marele avantaj că te hidratează, iar căldura lichidului fluidifică mucoasa nazală şi te ajută să respiri mai bine.

Eucaliptul este primul pe lista noastră. Conţine eucaliptol, o substanţă cu proprietăţi antiseptice şi expectorante, care descongestionează căile respiratorii. Ceaiul este febrifug, mucolitic, astringent şi antiinflamator. Uleiul de eucalipt are un miros mai puternic. Pus în candelă, purifică aerul din cameră, te linişteşte şi te ajută să dormi mai bine.

Menta are cam aceleaşi proprietăţi şi aceeaşi putere de a desfunda nasul. Ceaiul se poate da şi copiilor, este plăcut la gust, în plus, taie greaţa şi ajută digestia. Uleiul, folosit extern, în inhalaţii, tratează sinuzita, bronşita, tusea, răceala şi gripa.
Pune 1-2 litri de apă într-un vas, la foc, şi când clocoteşte dă vasul de-o parte, adaugă 5-10 picături de ulei şi stai aplecat deasupra lui, cu un prosop pe cap. Fă inhalaţii timp de 10-15 minute.

Cimbrul e nu doar un condiment bun în mâncare, ci un adevărat tratament naturist atunci când eşti răcit. Bea cât mai multe ceaiuri calde din această plantă, iar uleiul folosit extern te scapă de sinuzită, otită, bronşită, rino-faringită şi tuse. Mai poţi folosi ulei de rozmarin, de cuişoare (puternic antibacterian, antiviral) sau ceaiul de cimbrişor.

Iar la final, iată şi câteva remedii de la sate: bunicile obişnuiau să presare puţin mălai pe plita încinsă, când cineva din familie avea nasul înfundat, şi îl puneau să inspire mirosul emanat. Sau spărgeau o ceapă pe colţul mesei şi o dădeau pe la nasul bolnavului. Dacă acesta o mânca, era cu atât mai bine. Ceapa se punea pe noptiera de lângă pat şi se lăsa până dimineaţa, pentru că se spune că atrage bacteriile din cameră.

Informaţii oferite de Fares Orăştie (www.fares.ro).

Urmărește CSID.ro pe Google News
Remedii naturale care scad tensiunea
Remedii naturale care scad tensiunea
Recomandări:
Cum tratezi acasă tusea greu de controlat
Cum tratezi acasă tusea greu de controlat
12 remedii naturale pentru durerile de stomac. Cum să scapi de disconfort fără pastile
12 remedii naturale pentru durerile de stomac. Cum să scapi de disconfort fără pastile