Oamenii de stiinta, coordonati de medicul Masaoki Kawasumi de la Universitatea Washington din Seattle, au modificat genetic cativa soareci pentru a reduce la nivelul pielii acestora functionarea proteinei ATR.
ATR joaca un rol cheie in multiplicarea celulelor din piele afectate de razele ultraviolete. Cercetarile anterioare au demonstrat deja faptul ca substanta cofeina inhiba proteina ATR, care, fiind neutralizata, antreneaza distrugerea acelor celule.
Milioane de cazuri noi de cancer pe an
La soarecii modificati genetic expusi la razele ultraviolete pentru care actiunea proteinei ATR a fost puternic diminuata, tumorile din piele s-au dezvoltat cu trei saptamani mai tarziu decat la soarecii din grupul tinta.
Dupa 19 saptamani de expunere la razele ultraviolete, soarecii modificati genetic aveau cu 69% mai putine tumori de piele si de patru ori mai putine cancere agresive in comparatie cu ceilalti soareci, au precizat autorii acestui studiu.
Persistenta iradierii a sfarsit prin a afecta in cele din urma celulele pielii soarecilor modificati genetic, insa acest lucru s-a intamplat dupa 34 de saptamani. Cancerul de piele este cel mai des intalnit in Statele Unite – doar acolo peste 1 milion de cazuri noi sunt diagnosticate in fiecare an.
Cele mai multe dintre ele nu sunt melanoame – forma cea mai grava – si adeseori pot fi tratate, daca diagnosticarea se face devreme.