Cojile de ouă, ideale pentru sănătatea oaselor

Cojile de ouă sunt potrivite pentru a suplimenta necesarul de calciu, dar mare atenţie la cantităţi!
  • Publicat:
Cojile de ouă, ideale pentru sănătatea oaselor
FOTO: pexels.com / Cojile de ouă, ideale pentru sănătatea oaselor

Bunica avea dreptate – cojile de ouă ajută oasele. Coaja de ou conţine o cantitate mare de calciu, esenţială pentru sănătatea sistemului osos. Acesta este motivul pentru care una din reţetele bunicilor pentru a suplimenta necesarul de calciu al celor mici era prepararea unei paste din miere şi pudră foarte fină din coajă de ou.

Un studiu realizat recent de Universitatea Massachussets a arătat că pudra din coajă de ou a creat un biomaterial care ajută oasele să se regenereze mai repede. În experimentul explicat pe larg în revista Biomedical Sciences, pudra din coajă de ou, amestecată cu hidrogel, ajută celulele să regenereze ţesutul osos mai rapid, intensificând şi întărirea acestuia. Experimentul a dat rezultate foarte bune şi în cazul grefelor de os, cu o recuperare post-transplant mult mai rapidă şi reducând reacţiile adverse, cum ar fi respingerea ţesutului transplantat de către primitor.

Testele au fost efectuate în laborator, pe şoareci, dar cercetătorii sunt  încrezători că procedurile vor putea fi, foarte curând, extinse pe pacienţi.

Cojile de ouă ajută la menţinerea unui climat sustenabil

De asemenea , echipa de cercetători care a realizat biomaterialul experimentează şi folosirea cojilor de ouă şi pentru crearea altor tipuri de ţesut – cartilagiu, dinţi sau tendon. Membrii echipei de cercetare au explicat că folosirea pe scara largă a cojilor de ou ar putea ajuta la menţinerea unui climat sustenabil.

Anual, sunt aruncate milioane de tone de coji de ouă, de la consumatorii casnici şi din industria alimentară. Refolosirea lor ar avea efecte uriaşe asupra economiei şi asupra mediului, ca să nu mai vorbim de impactul asupra viitorului medicinei.

Printre beneficiile consumului cojilor de ouă se numără şi reducerea riscului de osteoporoză, afecţiune caracterizată de slăbirea oaselor, dar şi de creşterea riscului de fracturi osoase. Vârstele înaintate reprezintă un factor de risc, dar totodată şi lipsa calciului poate contribui la dezvoltarea acestei afecţiuni.  În urma unui studiu care avea în centrul atenţiei femeile aflate la postmenopauză şi care sufereau de osteoporoză s-a descoperit că pudra de coji de ouă, alături de vitamina D3 şi magneziu ajuta semnificativ la întărirea oaseor şi îmbunătăţirea denistăţii de minerale din oase.

Deşi nu neagă beneficiile reţetei tradiţionale a bunicii, specialiştii recomandă, totuşi, precauţie în folosirea cojilor de ouă ca supliment de calciu, dat fiind că ouăle pot fi infestate cu salmonella.

Urmărește CSID.ro pe Google News