Sumacul, căci despre el vorbi azi, este cunoscut în special în bucătăria arabă. Condimentul are gust ușor acrișor și multiple beneficii pentru sănătate.
Antioxidanții lucrează pentru a proteja celulele de daune și pentru a reduce stresul oxidativ din organism. Există, de asemenea, dovezi că antioxidanții din alimente precum sumacul pot juca un rol în reducerea inflamației. Acestea pot ajuta la prevenirea bolilor inflamatorii, cum ar fi bolile de inimă și anumite tipuri de cancer.
Sumacul conține acid galic, compus recunoscut pentru efectele sale în lupta cu bacteriile. De pildă, puteți spăla fructele și legumele ce urmează a fi consumate în puțină apă cu pudră de sumac. Bacteriile vor dispărea.
Acest condiment are și multe substanțe cu proprietăți antiinflamatoare astfel că este bun în caz de răceală, gripă, bronșită, inflamații ale pielii.
Nu în ultimul rând, sumacul sprijină digestia și poate să prevină infecțiile gastroesofagiene. Mai mult, combate sau ameliorează indigestia, tulburările de tranzit intestinal sau crampele abdominale.
Datorită gustului sau proaspăt acrișor, sumacul poate înlocui lămâia sau oțetul. Este un ingredient excelent ce poate fi utilizat pentru a da o aromă deosebită salatelor de crudități, preparatelor din carne (pui, pește, miel) sau tocanițelor.
Sumacul este folosit în preparate culinare, dar și ca medicament. Este un remediu natural cu proprietăți miraculoase:
Citește și: Sumac: condimentul ideal
FOTO: Shutterstock