La ora actuala, exista o multime de preparate farmacologice menite sa va apare ficatul atat de medicamentele agresive cat si de noxele din alimente sau de cele pe care le inhalati intr-un oras poluat. Insa si anumite alimente au o capacitate enorma de a va ajuta ficatul sa fie un organ functional si sanatos.
Aceste alimente pot fi mancate cu incredere intr-o dieta sanatoasa si sunt obligatorii daca urmati cure cu medicamente.
1. Sfecla rosie este un puternic remineralizant si un hepatoprotector eficient, doar sa nu o fierbeti. Se prepara usor. O decojiti si o dati pe razatoare, apoi o combinati cu putin hrean maruntit. Se amesteca cu foarte putin ulei de masline si aveti astfel salata perfecta din timpul iernii.
2. Semintele de in se gasesc la orice plafar si sunt ieftine. E de preferat sa le cumparati pe cele ecologice. Le pisati intr-o rasnita de sare si le adaugati in salata, peste friptura sau in ciorba (nu in timpul prepararii acestora, ci dupa ce le-ati indepartat de sursa de caldura). Sunt mai bogate in omega 3 si omega 6 decat unele specii de peste. In plus, au un gust foarte placut de aluna.
3. Orezul brun are glucoza de calitate, care e un tonic pentru ficat cu un rol important in formarea rezervelor de glicogen. In momentul in care organismul are nevoie de extraenergie, glicogenul este rapid reconvertit la glucoza.
4. Si cum vine primavara, iar temperaturile nu sunt foarte scazure, din februarie va puti bucura de leurda. Se mananca in salate, deci cruda, si poate fi asociata foarte bine cu peste, carne sau orez. Este unul dintre cele mai puternice hepatoprotectoare din natura. Daca aveti posibilitatea sa culegeti cantitati mai mari din padure (leurda nu se cultiva), le uscati si le folosit pe tot timpul anului in salate cu putin ulei de masline si zeama de lamaie.