Aceasta este concluzia unui studiu efectuat intr-o clinica din Taiwan si prezentat zilele trecute la o conferinta despre cancerul la plamani, ce a avut loc in Statele Unite.
Studiul a fost efectuat pe 500 pacienti, dintre care 170 pacienti diagnosticati deja cu cancer la plamani. Medicii au urmarit o serie de detalii privind obiceiurile de consum ale subiectilor, cum ar fi alimentatia, fumatul si consumul de ceai verde. In plus, specialistii au urmarit la pacienti si factorii genetici IGF1, IGF2 si IGFBP3 a caror prezenta este asociata cu riscul de a face cancer la plamani.
Cercetatorii s-au concentrat pe asocierea consumului de ceai verde si afectiunea maligna pulmonara. Aceasta intrucat se stie ca polifenolii continuti in ceai sunt antioxidanti extrem de puternici care inhiba producerea tumorilor.
Asadar, printre pacientii nefumatori, cei care nu consumau ceai verde aveau un risc de 5.16 mai mare de a face cancer pulmonar in comparatie cu cei care consumau cel putin o cana de ceai verde pe zi. In ceea ce ii priveste pe fumatori, cei care nu aveau in dieta zilnica ceaiul verde au prezentat un risc de 12.71 mai mare de a dezvolta cancer pulmonar, fata de cei care beau cel putin o cana de ceai verde, zilnic.
Conducatorul studiului, prof. dr. Lin a afirmat ca „studiul reprezinta un pas catre o mai buna intelegere a faptului ca prin consumul de ceai verde putem limita efectul fumatului care genereaza cancer pulmonar, pe fondul unei predispozitii genetice existente catre afectiunea maligna”.