CSÎD a încercat: O vacanţă tratament la Băile Herculane (băile cu ape minerale)

Băile Herculane sunt recunoscute pentru beneficiile apelor termale, o aeroionizare intensă cu implicaţii terapeutice remarcabile, dar şi pentru facilităţile SPA dezvoltate recent acolo. Despre beneficiile băilor cu ape minerale şi al diverselor tipuri de saună vă voi povesti în acest articol.
  • Publicat:
CSÎD a încercat: O vacanţă tratament la Băile Herculane (băile cu ape minerale)

Când mergi în concediu vrei să laşi grijile deoparte, să ai parte de momente de relaxare şi de o stare de bine în general. România are multe resurse naturale vindecătoare, una dintre ele o reprezintă apele minerale termale, iar o vacanţă într-o staţiune balneară poate îmbina odihna, relaxarea cu terapiile naturale binefăcătoare.

La Băile Herculane balneaţia este situată la rang de cinste. Curele externe cu apă cuprind un mix de terapii şi băi cu apă termominerală sulfuroasă, calcică, magneziană, hipotermală, hipotonă. Pentru ca efectul vindecător să fie cât mai rapid şi de durată.

Am testat timp de câteva zile noile facilităţi menite să preîntâmpine şi să trateze afecţiunile reumatismale şi dermatologice de la Herculum SPA din cadrul Hotelului Afrodita Resort & Spa.
Aici am descoperit un Spa ultramodern, alimentat pentru tratamente balneo de un izvor propriu de apă termală minerală, concentrată în sulf, cu un pH optim pentru piele, dar şi o bază de tratament dotată cu echipamente medicale dedicată tratării diferitelor afecţiuni reumatice.

În acest articol însă vă voi povesti despre minunatele băi cu ape minerale pe care le-am încercat în fiecare zi deoarece te simţi atât de bine acolo încât nu te mai saturi de ele. În afară de acestea, nu am rezistat şi tentaţiei unui jacuzzi relaxant. Jacuzzi-ul este o metodă de relaxare şi de eliminare a stresului, îţi pune sângele în mişcare, stimulează vindecarea şi relaxează musculatura.
Iar ca să fie totul complet, am combinat efectul benefic al băilor cu cel oferit de saună. Beneficiile saunei sunt multiple, dar am avut surpriza de a descoperi aici 4 tipuri diferite de saună, însă toate detaliile urmează mai jos.

Despre băile cu ape minerale

Băi Kneipp, un bazin cu apă cu litiu, un bazin cu apă cu sare de la Marea Moartă, jacuzzi şi saună umedă –  toate acestea se adresează în egală măsură omului activ şi sănătos, cât şi acelora care au nevoie de tratament şi ameliorare.

Băile cu litiu alungă stresul. Acesta oferă o stare de bine şi tratează depresiile. Este un bun remediu pentru cei copleşiţi de viaţă urbană sau pentru oricine e dornic să uite pentru câteva ore de problemele cotidiene.

Băile cu sare de la Marea Moartă sunt recunoscute pentru efectele lor terapeutice. Graţie conţinutului bogat de săruri şi minerale, acestea stimulează sistemul imunitar, ameliorează afecţiunile pielii şi pe cele ale aparatului respirator. Aceste băi menţin pielea tânără şi sănătoasă, fiind un ajutor de încredere în lupta împotriva semnelor bătrâneţii.

Pentru a afla mai multe detalii despre beneficiile băilor cu aceste minerale, respectiv despre saună, am întrebat-o pe doamna doctor Maria Rendes de la Herculum SPA:

Care sunt beneficiile băilor cu calciu şi baile cu magneziu?
Calciul întăreşte densitatea oaselor, iar magneziul îmbunătăţeşte metabolismul, ritmul cardiac şi  mineralizează oasele. Combinaţia de Ca şi Mg e excelentă pentru eliminarea stresului.

Au aceste băi şi contraindicaţii?
Bazinul cu Calciu şi Magneziu este unul încălzit;  apa are o temperatură de 34-36 Celsius. Contraindicaţii sunt doar pentru aceia care nu pot face băi calde, cum ar fi hipertensivii.

Cât timp se recomandă pentru o baie în aceste ape?
Toate bazinele şi saunele noastre fac parte dintr-un circuit în care oaspeţii se mişcă liber. Avem facilităţi calde, mai puţin calde, dar şi reci sau duşuri de răcorire şi multe zone de relaxare. Recomandarea pentru parcurgerea acestor facilitaţi este: una caldă, una rece şi repetăm. Aceasta este lecţia de spa învăţată chiar de la vechii Greci şi Romani.
Această variaţie stimulează organismul şi îl ajută să elimine toxinele. Experienţele calde nu pot depăşi 15 minute, iar pauza de răcorire- relaxare între experienţele calde trebuie să fie tot de 15 minute.

Este vreo problemă dacă o persoană face baie în aceste ape cu minerale imediat una după alta?
Unele persoane se simt mai confortabil cu căldura şi nu simt nevoia pauzei de răcorire, sau poate fac sesiuni calde mai scurte din dorinţa de a încerca toate facilităţile.

O persoană poate face oricâte băi (în apele cu minerale) doreşte pe zi? Sau există totuşi o limită.
Parcurgerea circuitului de facilitaţi calde-reci se recomandă să nu depăşească 1:30- 2 ore într-o zi. Un interval mai lung ar fi prea solicitant pentru organism.

Cum este obţinută apa cu minerale din bazinele respective?
În bazinul cu Calciu şi Magneziu – în apa obişnuită se adaugă aceste minerale, în concentraţii recomandate pentru astfel de bazine.

Care este durata (în zile) recomandată pt aceste tratamente din SPA?
Toate aceste facilitaţi wellness sunt dedicate stării de bine, detoxifierii, eliminării stresului şi nu tratării unor afecţiuni. Nu există o recomandare referitoare la numărul de zile minim sau maxim. De câte ori organismul simte nevoia de odihnă şi re-energizare e bine să ne programăm o vizită, un weekend sau un sejur la spa, mai scurt sau mai lung, după nevoi.

Băile cu sulf fac excepţie – sunt în zona medicală a spa-ului. Acestea pot trata diverse afecţiuni şi se fac la recomandarea medicului sau se pot integra cu celelalte facilitaţi wellness de către oricine doreşte să le încerce şi nu are contraindicaţii. În acest caz însă, repaosul după baia cu sulf trebuie să fie mai lung, de cel puţin 3-4 ore până la parcurgerea altor facilitaţi calde – reci în aceeaşi zi.

Beneficiile diverselor tipuri de saună

Aici există 4 tipuri de saună, care sunt acestea şi cui se recomandă fiecare tip de saună?

  • Sauna Hercule – este sauna finlandeză, 85- 90 Celsius, cu aromă de Pin negru şi cedru.
  • Sauna Ierburile Afroditei – 70 Celsius – aromele Afroditei fiind: busuioc, salvie, cimbru, lavandă, mentă, melisa s.a.
  • Sauna cu pereţi de sare: 60 Celsius.
  • Sauna IR- 45-50 Celsius.
  • Sauna cu vapori, sau sauna umedă – 45-55 Celsius, umiditate 100%

Sauna se recomandă în general oricărei persoane sănătoase sau fară afecţiuni grave. Cel mai bine este ca medicul personal să fie consultat în cazul unor afecţiuni şi acesta să răspundă dacă sauna este potrivită pentru starea de sănătate a pacientului. În secţiunea wellness a spa-ului, folosirea facilitaţilor se face pe proprie răspundere.

Care sunt beneficiile saunei? (în funcţie de tipul de saună)
Beneficiile generale ale saunelor sunt:

  • Ameliorează durerile articulare şi musculare, având totodată şi rol de prevenţie pentru diverse afecţiuni cu localizare la nivelul muşchilor sau articulaţiilor;
  • Energizeaza organismul;
  • Aerul cald produce vasodilataţie sub piele, astfel se deschid vasele de sânge şi hrănesc intens pielea, ( tenul devine vizibil mai luminos);
  • Creşte imunitatea organismului;
  • Ajută în procesul de slăbire, pentru că accelerează metabolismul. Pentru acest rezultat este recomandat să practicaţi sauna cu regularitate;
  • Elimina stresul;
  • Este recomandată după antrenamentele fizice pentru că reduce semnificativ riscul de a dezvolta febra musculară;
  • Creşte rezistenţa inimii şi a vaselor de sânge;
  • Uleiurile esenţiale folosite se adaugă la lista de beneficii;

Sauna cu sare îmbină avantajele unei saline cu cele ale unei saune cu aer uscat. Inhalarea ionilor de sare ameliorează afecţiuni precum: astm, bronşită cronică, sinuzita, tuse cronică, infecţii ale urechii. De asemenea, saunele cu inserţii de sare sunt indicate în caz de alergii, oboseală, surmenaj, probleme vasculare, probleme digestive.

Sauna IR- Sauna cu infraroşu este ideală pentru persoanele care nu pot suporta căldura deoarece ea emite raze ce încălzesc direct corpul fară a creşte temperatura din interiorul încăperii. Prin faptul că acesta temperatură e mai scăzută, sauna cu infraroşu este considrată mai plăcută şi respiraţia se poate desfăşura fară probleme. Încălzind direct pielea, muşchii şi întregul organism, infraterapia determină o transpiraţie mai intensă decât sauna normală, eliminând astfel mai bine toxinele din corp.

Sauna cu vapori, sau sauna umedă– 50- 55 Celsius

  • cu o simplă baie de vapori pielea este curăţată în profunzime şi devine mult mai fină;
  • generează o stare completă de well-being şi de reîntinerire;

Inhalarea aburului ajută la atenuarea congesiei, inflamaţiei şi tusei datorate alergiilor şi altor probleme respiratorii.
Inhalarea aburilor cu uleiuri esenţiale ajută la reducerea secreţiilor nazale şi ajută la reducerea respiraţiei spasmodice.
Efectele binefăcătoare ale saunei umede sunt accentuate cu ajutorul uleiurilor esenţiale. Acestea ne dirijează emoţiile, percepţiile şi reacţiile.

Deşi am petrecut doar 3 zile de odihnă, relaxare şi tratamente Spa la Herculum SPA, pot spune că m-am simţit ca într-o mini-vacanţă tratament, m-am întors plină de energie în Bucureştiul agitat, gândindu-mă că trebuie să-mi planific următorul concediu cu toată familia la Afrodita Resort & Spa din Băile Herculane

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mihaela Arsene
Am intrat in domeniul presei scrise dintr-o intamplare, in 1995, dar pasiunea pentru acest domeniu s-a nascut odata cu prima revista pe care am condus-o, o revista de frumusete. Apoi am lucrat la Avantaje, iar odata cu aparitia internetului m-am dedicat online-ului si dezvoltarii site-urilor. Sanatatea, ...
citește mai mult
Recomandări:
Cum tratezi acasă tusea greu de controlat
Cum tratezi acasă tusea greu de controlat
12 remedii naturale pentru durerile de stomac. Cum să scapi de disconfort fără pastile
12 remedii naturale pentru durerile de stomac. Cum să scapi de disconfort fără pastile